Wikipedia
Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt

Het huwelijk van Franklin D. Roosevelt was een façade

Franklin D. Roosevelt was niet alleen de lieveling van de Amerikaanse bevolking. Hij werd buiten kantooruren ook regelmatig bezocht door vrouwelijke bewonderaars. Een van deze affaires duurde zelfs tot aan zijn dood in 1945.

De Democraat Franklin D. Roosevelt was een van de populairste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij is de enige president die vier keer werd gekozen. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1932, 1936, 1940 en 1944.

Door het succes van Franklin D. Roosevelt waren de Republikeinen zo bang geworden voor de populaire Democratische volksleider dat ze in 1951 een wetswijziging doorvoerden die bepaalde dat een president maar voor één ambtstermijn herkozen kan worden.

Maar Franklin D. Roosevelt werd niet alleen bewonderd door zijn kiezers. Hij was ook ontzettend populair bij vrouwen, en zijn vrouw Eleanor Roosevelt was dus absoluut niet de enige waarmee hij het bed deelde.

Franklin D. Roosevelt had levenslange affaire met secretaresse

Eleanor Roosevelt ontdekte de eerste affaire in 1917, toen ze een stapel hartstochtelijke liefdesbrieven in haar mans koffer vond. De afzender was de privésecretaresse van Eleanor Roosevelt, Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt stelde haar man voor om te scheiden, maar daar stak de moeder van Franklin D. Roosevelt, de miljonair Sara Roosevelt, een stokje voor.

Als Franklin en Eleanor zouden scheiden, zou dat een schande zijn voor de hele familie. En dus dreigde ze om haar zoon te schrappen uit haar testament als hij zijn vrouw zou verlaten.

Franklin D. Roosevelt stond bekend als een ‘moederskindje’ dat zijn moeder nooit tegensprak. Van een scheiding kwam uiteindelijk dan ook niets terecht.

Maar als hij getrouwd wilde blijven, moest de toekomstige president aan de keiharde eisen van zijn vrouw voldoen: hij moest zijn relatie met Lucy Mercer verbreken en Eleanor en Franklin zouden voortaan ieder in hun eigen slaapkamer slapen.

Franklin D. Roosevelt voldeed aan die laatste eis, maar hij bleef Lucy Mercer in het geheim zien tot aan zijn dood in 1945.

Lucy Mercer

Lucy Mercer werd Eleanor Roosevelts privésecretaresse in 1913. Niet veel later kreeg ze een verhouding met Franklin D. Roosevelt, die tot aan zijn dood in 1945 zou duren.

© Wikimedia Commons

De Democraat zou volgens geruchten ook een relatie hebben gehad met zijn eigen secretaresse, Marguerite ‘Missy’ LeHand en de journaliste Dorothy Schiff. Die laatste beweerde zelfs dat haar man geen problemen had met haar verhouding met Franklin D. Roosevelt.

Tijdens hun publieke optredens, stond Eleanor altijd naast haar man. Maar in werkelijkheid hadden de twee dus een platonische verhouding gedurende het grootste deel van Roosevelts politieke carrière.

Presidentsvrouw was verliefd op andere vrouw

Het privéleven van Eleanor was echter allesbehalve liefdeloos. Kort nadat haar man in 1932 tot president was gekozen, kreeg ze relatie met een andere vrouw – de kettingrokende en bourbon drinkende Associated Press-journaliste Lorena Hickok, oftewel Hick.

De twee vrouwen schreven elkaar meer dan 3000 brieven tussen 1932 en 1962, het jaar waarin Eleanor stierf. Als ze alleen waren, noemden de vrouwen elkaar ‘lieverd’ en ‘schat’ en ze zeiden ‘je t’aime’ tegen elkaar.

In een brief van maart 1933 – een jaar nadat Eleanors man voor het eerst werd ingezworen als de Amerikaanse president – schreef ze Hick: ‘Ik heb de hele dag aan je gedacht... Ik wil je vasthouden en dicht tegen me aan voelen.’

Eleanor Roosevelt (tweede van links) en Lorena Hickok (uiterst rechts) in 1933.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelt woonde samen met Eleanors minnares

Franklin D. Roosevelt wist heel goed dat zijn vrouw een lesbische relatie had. Hij gaf Hick zelfs een eigen kamer in het Witte Huis, zodat ze altijd in de buurt van Eleanor kon zijn.

Zelf hield hij zijn relatie met Lucy Mercer zijn hele leven geheim. Ze spraken stiekem af in zijn privévertrekken in Little White House als Eleanor niet thuis was.

Politiek gezien heeft Franklin D. Roosevelt veel bereikt. Hij bracht de Amerikaanse economie weer op gang na de depressie van 1929 en loodste het land door de Tweede Wereldoorlog.

Het einde van de oorlog maakte hij zelf niet meer mee. Een maand voordat het Derde Rijk op 8 mei 1945 capituleerde, overleed Franklin D. Roosevelt aan een hersenbloeding in zijn privéwoning Little White House in Warm Springs, Georgia.

Niet zijn vrouw Eleanor zat aan zijn zijde, maar de liefde van zijn leven, Lucy Mercer.