Castro had Kennedy kunnen redden

Fidel Castro wist al twee maanden van tevoren van de geplande aanslag op John F. Kennedy, maar kwam niet in actie, wordt in een boek beweerd.

John F. Kennedy werd tijdens een bezoek aan Dallas neergeschoten door een sluipschutter. De Cubaanse leider had John F. Kennedy kunnen redden.

Cuba’s inlichtingendienst – die door Fidel Castro werd geleid – had de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy kunnen verijdelen, maar greep niet in. Dat stelt voormalig CIA-analist Brian Latell in een nieuw boek.

‘Castro en enige Cubaanse functionarissen van de inlichtingendienst wisten dat er een aanslag werd beraamd, maar waren er niet betrokken bij’, schrijft Latell, die Latijns-Amerika-specialist was.

Castro zou ervan hebben gehoord doordat Lee Harvey Oswald – die voor de moord op Kennedy werd veroordeeld – in september 1963 aan Cubaanse diplomaten vertelde dat hij Kennedy wilde doden.

Volgens Latell hield Oswald de Cubanen op de hoogte tijdens zijn reis naar Dallas, waar de moord in november 1963 plaatsvond. Experts twijfelen echter aan de informatie, omdat Latell verwijst naar archieven waar de historici niet bij kunnen.

De beschuldigingen baren opzien omdat Latell tot nog toe de hoogst geplaatste CIA-man is die Cuba aansprakelijk stelt voor de Kennedy-moord.