Amerikanen gaan naar de stembus
Sinds de Amerikanen zich losmaakten van de Britse kolonialisten zijn de presidentsverkiezingen in de VS uitgegroeid tot een spektakel vol tradities, intriges en grootse visies. De kandidaat die de regels van het spel het best beheerst, wint.

Toen de Amerikanen zich 200 jaar geleden losmaakten van Groot-Brittannië, konden ze nog niet weten dat de president ooit een van de machtigste mannen ter wereld zou zijn. De leider van de VS had toen nog nauwelijks macht, weinig geld en een schamele ambtswoning. Buitenlandse diplomaten waren niet bepaald onder de indruk.
De Europeanen haalden hun schouders op over de eerste Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rond het jaar 1800 was Amerika een ver en dunbevolkt land met een zwakke economie, waar mensen boerse manieren zouden hebben. Voor de Amerikanen zelf zijn de verkiezingen uiteraard altijd een groot nationaal evenement geweest.
In de voetsporen van Washington
Het ambt is in het leven geroepen door de vrijheidsheld George Washington, en het bekleden ervan is sindsdien een enorme prestigekwestie. Alle presidenten moeten zich kunnen meten met deze eerste president – ze moeten een moreel voorbeeld zijn en het volk achter zich kunnen krijgen. En dat ze vroeger niet veel macht hadden, namen ze voor lief. De president moest gewoon het beleid uitvoeren dat het Congres had uitgestippeld.
Sinds Washington hebben 43 mannen het ambt bekleed, en elk hebben ze een eigen draai gegeven aan de rol van de president van de VS. In 1830 gaf Andrew Jackson het volk het recht om de president te kiezen, in de jaren 1860 behoedde Abraham Lincoln het land voor uiteenvallen en later maakte Harry Truman van de VS een supermacht met een stevige vinger in de wereldpap.
Vandaag de dag is de president niet alleen een morele leidersfiguur, maar ook een persoon met invloed op het dagelijks leven van het volk. Daarom zit de hele VS om de vier jaar in spanning als het langdurige verkiezingsproces zich ontvouwt. En de rest van de wereldbevolking kijkt mee, want geen enkele andere figuur heeft meer invloed dan de bewoner van het Witte Huis.
Historia geeft je inzicht in de Amerikaanse presidentsverkiezingen
In Historia nr. 8/2012 brengen we een groot thema over de Amerikaanse verkiezingen, waarin we ingaan op de historische achtergronden van deze enorme gebeurtenis.