Library of Congress & National Wrestling Hall of Fame

Abraham Lincoln was worstelkampioen

Met zijn lengte en enorme spierkracht velde Abraham Lincoln zijn tegenstanders één voor één in zijn tijd als worstelaar in de jaren 1830.

Abraham Lincoln was niet alleen een getalenteerd spreker en politicus, hij was bovendien flink uit de kluiten gewassen.

Met een lengte van 1,93 meter en lange armen had de jonge Lincoln de perfecte lichaamsbouw voor het Amerikaanse worstelen in de 19e eeuw, waarbij twee mannen elkaar in een bepaalde greep hielden en op de grond moesten zien te gooien.

Een echte kampioen

Hij vocht voor zover bekend niet in officiële wedstrijden, maar stond in zijn staat Illinois bekend om zijn kracht en bekwaamheid. Mannen daagden elkaar vaak uit voor de eer, maar ook om geld te verdienen. Naar eigen zeggen was Lincoln een meester in de sport en verloor hij maar één wedstrijd.

Legendarische wedstrijd

Een van zijn beroemdste gevechten was dat tegen Jack Armstrong, de leider van een stelletje ongeregeld in de plaats New Salem.

De burgers hadden Lincoln gevraagd orde op zaken te stellen via een worstelwedstrijd, en dat liet hij zich geen twee keer zeggen.

Toen Armstrong valsspeelde en Lincolns benen onder hem weg probeerde te slaan, werd de latere president zo kwaad dat hij zijn tegenstander optilde en op de grond smeet.

Armstrongs vrienden wilden Lincoln aanvallen, maar hun leider gaf aan dat hij eerlijk verloren had, en de twee mannen waren nog jarenlang vrienden.