Kort overzicht: drie mislukte couppogingen

In juli vond er in Turkije een mislukte couppoging plaats. In de loop van de geschiedenis zijn nog veel meer staatsgrepen op een fiasco uitgelopen. Dit is een kort overzicht van drie historische machtsgrepen die ook niet slaagden.

Een tafelpoot werd Hitlers redding toen er in 1944 een aanslag op hem werd gepleegd. Maar de ruimte waar de explosie plaatsvond, lag totaal in puin.

Rome: Moord op keizer leidde tot burgeroorlog

In 44 v.Chr. werd Julius Caesar met 23 messteken gedood. Een van de samenzweerders was Marcus Brutus. Hij en zijn handlangers wilden Rome weer tot een republiek maken en de senaat de invloed teruggeven die de dictatoriale Caesar hun had afgepakt. De coupplegers hadden echter onderschat hoe populair Caesar was bij het volk. De Romeinen waren woedend over de moord op hun keizer, en de machtsgreep liep uit op een burgeroorlog.

Duitsland: Daders vonden de dood

Officieren van de Wehrmacht hadden een plan beraamd om Hitler te vermoorden op 20 juli 1944 en een einde te maken aan de oorlog. Maar nadat kolonel Claus von Stauffenberg tijdens een vergadering een tas met een bom bij Hitlers voeten had gezet, ging het mis. Een officier verplaatste de tas, waardoor hij achter een dikke, massief houten tafelpoot kwam te staan. Daardoor overleefde Hitler de explosie. Iedereen die werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, onder wie generaal Rommel, werd door de Gestapo gearresteerd en geëxecuteerd.

Sovjet-Unie: Volk was tegen couppoging

Een slechte planning en verzet van het volk waren slechts enkele van de redenen dat een couppoging tegen de Russische president Michail Gorbatsjov in 1991 mislukte. Een aantal regeringsleden was niet blij met Gorbatsjovs hervormingsprogramma, waarmee 15 republieken meer zelfbestuur zouden krijgen. Ze gaven Gorbatsjov huisarrest en riepen de noodtoestand uit. Maar het volk wilde wel zelfbestuur, en na drie dagen werd de president weer vrijgelaten. Een paar maanden later viel de Sovjet-Unie echter uiteen.