Daarom is Super Tuesday doorslaggevend
Vannacht (Nederlandse tijd) worden in 12 Amerikaanse staten presidentskandidaten gekozen. Wij leggen uit waarom juist deze dag zo belangrijk is.

Donald Trump en de andere Republikeinse kandidaten moeten 1237 gedelegeerden achter zich zien te krijgen om de nominatie in de wacht te slepen.
Op Super Tuesday houdt een groot aantal staten tegelijk een voorverkiezing.
Daarom is de uitslag de belangrijkste van de voorverkiezingen, en na deze Super Tuesday is bijna een kwart (24%) van de Democratische en 30% van de Republikeinse gedelegeerden verdeeld.
Daardoor geeft Super Tuesday een goed beeld van de voorkeurskandidaat van de Amerikanen.
Super Tuesday rekent af met de zwakte kandidaten
Deze spannende dag ontstond in 1984 als een poging om van Ronald Reagan af te komen.
Super Tuesday sloeg echter pas echt aan tijdens de voorverkiezingen van 1988.
Toen probeerden de Southern Democrats meer stemmen te krijgen in hun regio door de voorverkiezingen in negen staten op dezelfde dag te houden.
Sindsdien is de dag een manier om erachter te komen of de ideeën van de kandidaten de Amerikaanse kiezers op nationaal niveau aanspreken. Zwakkere kandidaten zullen na deze dag afvallen.
De comeback van Clinton
Hoewel Donald Trump er goed voorstaat in de peilingen voor deze Super Tuesday, is het zeker geen gelopen race.
Super Tuesday zorgt namelijk regelmatig voor een comeback. Dat liet Bill Clinton zien tijdens de voorverkiezingen van 1992.
De gouverneur Bill Clinton was namelijk bepaald niet de gedoodverfde Democratische kandidaat.
Toen hij echter op Super Tuesday een groot aantal Zuidelijke staten binnenhaalde, zag het er ineens een stuk rooskleuriger voor hem uit – en uiteindelijk wist de jonge Clinton zelfs George W. Bush van diens tweede ambtstermijn af te houden.