Public domain

Onderzoekers ontkrachten mythe over hoe jagers boeren werden

Een grote genetische studie laat zien hoe de vroegste boerensamenlevingen ontstonden en zich hebben verspreid.

Volgens de meeste boeken over de vroegste geschiedenis van de mens begon de landbouw zo’n 11.000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Maar een nieuwe studie trekt die theorie in twijfel.

10 jaar lang onderzochten wetenschappers van enkele Duitse en Zwitserse universiteiten genetisch materiaal uit de steentijd. Hun conclusie is dat jager-verzamelaars in het Midden-Oosten en Europa ongeveer gelijktijdig boer werden.

‘We ontdekten dat de eerste boeren in Anatolië (Turkije, red.) en Europa zich ontwikkelden vanuit een gemengde bevolking van jager-verzamelaars uit Europa en het Nabije Oosten (nu Israël, Libanon en Syrië. red.),’ zegt Nina Marchi van de universiteit van Bern.

Ook lijkt het proces veel eerder te zijn begonnen dan gedacht: 14.000 jaar geleden.

De eerste boeren migreerden niet vanuit het Midden-Oosten, maar kwamen uit de Balkan en de Levant.

© Shutterstock

Balkanboeren verspreidden het idee

Eerdere theorieën waren vooral gebaseerd op archeologische vondsten, maar bij dit onderzoek werkten biologen, genetici, archeologen en antropologen nauw samen.

Maxine Brami van de Johannes Gutenberg-universiteit, die eraan deelnam, legt uit:

‘De eerste boeren van Europa lijken af te stammen van groepen jager-verzamelaars die helemaal van het Nabije Oosten tot aan de Balkan leefden. Dat was archeologisch niet te voorspellen.’