AA Photo

Nieuwe vondst: Sterke vrouwen regeerden Hittitische rijk

Een vondst uit het Syrisch-Turkse grensgebied prikt de theorie door dat mannen de dienst uitmaakten bij de Hittieten.

Uit een vondst uit het Syrisch-Turkse grensgebied blijkt dat de inwoners van de Hittitische stad Karkemish naar een gezagsdrager genaamd Matiya gingen als ze een geschil hadden.

Al in 1500 v.Chr. kenden de Hittieten een goed functionerend bestuursstelsel, dat rechtsprak in conflicten en vergunningen uitgaf om winkels te openen en huizen te bouwen.

Matiya onderscheidt zich echter van andere bestuurders: ze was vrouw. In de ruïnes van Karkemish vonden archeologen officiële zegels waarmee Matiya documenten ondertekende.

Het Hittitische rijk (groen) was eind 14e eeuw v.Chr. op zijn grootst.

© Sémhur

Matiya stond hoog op de ladder

De vondst staat op gespannen voet met de bestaande ideeën over de geslachtsverhoudingen bij de Hittieten. Tot nu toe dachten experts dat de Hittitische maatschappij gedomineerd werd door de man, net als het Egypte van de farao’s, waarmee de Hittieten vaak overhoop lagen.

De Hittitische wet maakte verschil tussen man en vrouw. Zo kregen vrouwen veel lagere schadevergoedingen. Dat een vrouw als Matiya een hoge functie kon bekleden, is dan ook een grote verrassing.

Matiya stond bovendien hoog op de ladder in het Hittitische staatsbestuur, zo denken de archeologen. Van de circa 12 zegels die ze hebben blootgelegd in Karkemish, was twee derde van Matiya.