Macaber vampiergraf ontdekt in Polen

Op een Pools kerkhof zijn drie verminkte skeletten gevonden van mensen die er in de middeleeuwen van verdacht werden vampier te zijn.

Een man werd begraven met zijn hoofd tussen twee stenen geklemd. Dat moest voorkomen dat hij zou opstaan uit de dood.

© Krzysztof Socha

Toen drie mensen – een vrouw en twee mannen – meer dan 600 jaar geleden in het Poolse dorp Górzyca werden begraven, was één ding heel belangrijk: ze mochten nooit opstaan uit hun graf.

Daarom werd hun wervelkolom doorboord en werden ze aan de grond gespietst. Van de vrouw werden de knieschijven gebroken en het hoofd van de jongste man werd tussen twee stenen vastgeklemd.

Nu hebben Poolse archeologen de skeletten ontdekt aan de rand van het kerkhof van het dorp, en ze denken dat de doden ervan verdacht werden vampier te zijn.

Wrede begrafenissen

In de middeleeuwen kwamen vampiergraven wel vaker voor.

Mensen met een zeldzame ziekte of personen die onder mysterieuze omstandigheden waren overleden, konden een vampier zijn.

Om te voorkomen dat ze uit de dood opstonden om de levenden te kwellen werden hun lichamen verminkt en met het gezicht naar beneden begraven.

Het gat in de wervelkolom is een duidelijke aanwijzing dat de lijken in het graf gespietst zijn.

© Krzysztof Socha

Bochel was verdacht

De wervelkolom van twee van de drie skeletten – de vrouw en de oudste man – uit Górzyca zijn onmiskenbaar misvormd. Volgens de archeologen hadden deze personen een bochel.

‘De afwijkende lichaamsvorm was een duidelijke aanwijzing dat het om vampieren ging,’ aldus Krzysztof Socha van het vestingmuseum van Kostrzyn, die de drie skeletten aantrof.

Het derde skelet is echter nog een raadsel.

‘Zijn botten zien er normaal uit en er zijn geen tekenen die op ziekte wijzen,’ zegt Socha.

Alle drie de skeletten worden nu nader onderzocht door een team antropologen.