Cícero Moraes

Zweedse boerensoldaat kreeg Deense bijl in zijn gezicht

Middeleeuwse soldaten liepen gruwelijk letsel op. De reconstructie van een slachtoffer van een bloedige veldslag in 1361 laat zien hoe beestachtig de gevechten waren.

Met hulp van tandartsen heeft een Braziliaanse 3D-animator de gezichten van enkele gevallenen uit een van de bloedige veldslagen uit de middeleeuwen gereconstrueerd. Een gesneuvelde boerensoldaat uit de Slag bij Visby op Gotland in 1361 viel daarbij op.

Hij was in het gezicht geraakt door een scherp wapen, waardoor zijn kaak en neus werden gespleten en hij een paar tanden kwijtraakte.

‘Het wapen dat het beste bij de verwondingen past, is een bijl,’ zegt Cícero Moraes, 3D-deskundige en hoofdauteur van het onderzoek.

‘Daarom heb ik een bijl nagemaakt en die in het letsel gepast. Het is moeilijk te zeggen of de klap dodelijk was, maar hij heeft beslist veel schade toegebracht aan het zachte weefsel. Het was schokkend om de bijl in zijn gezicht te zien zitten,’ zegt Moraes.

De andere doden hadden eveneens gruwelijke verwondingen.

Deense koning slachtte Gotlandse boeren af

De boerensoldaten leden in 1361 een nederlaag tegen Waldemar IV van Denemarken. Die was Gotland binnengevallen om oorlogsbuit te bemachtigen, want het eiland was een van de belangrijkste handelscentra van de Oostzee en daardoor rijk.

Buiten de Hanzestad slachtten Waldemars ervaren troepen 1800 slecht bewapende boeren af. Visby opende daarop de stadspoort en betaalde de Denen een fortuin om van hen af te zijn.