shutterstock

Welsh Atlantis gevonden op oude kaart

De mythe over een verdronken koninkrijk in Wales is waar, zeggen twee Britse hoogleraren. Ze vonden bewijs op een gedetailleerde middeleeuwse kaart.

Al ruim 800 jaar gaan er in Cardigan Bay, langs de westkust van Wales, verhalen rond over twee mysterieuze eilanden die in zee verdwenen. Nu lijkt het erop dat het geen fantasie was.

De eilanden, ook wel Welsh Atlantis genoemd, werden voor het eerst genoemd in het boek The Black Book of Carmarthen – een verzameling vertellingen over Welshe helden uit ongeveer 1250.

Volgens het boek zou het koninkrijk Cantre'r Gwaelod op de eilanden te vinden zijn. Nu hebben de professoren Simon Haslett van de universiteit van Swansea en David Willis van de universiteit van Oxford zich over de bewijzen gebogen. De eilanden staan namelijk op de eerste gedetailleerde kaart van de Britse eilanden, uit 1280.

‘De twee eilanden staan er duidelijk op, en dat ondersteunt de verhalen over verdronken land in The Black Book of Carmarthen’, aldus Haslett.

Eilanden gingen ten onder door nalatig meisje

Volgens een lokale mythe verdwenen de twee eilanden nadat een meisje haar put niet goed had afgesloten. Van daaruit overstroomden de eilanden.

In een geloofwaardiger verhaal uit de 17e eeuw is sprake van dijken die de laagliggende eilanden moesten beschermen tegen overstroming. Een prins onderhield die dijken niet goed genoeg, waardoor de zee ze doorbrak en heel Cantre'r Gwaelod opslokte.