Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Veiligheidsmaatregelen. Een harnas was niet voldoende om ongelukken te voorkomen bij een toernooi. Er kwamen steeds meer veiligheidsmaatregelen.

Maatschappij - Middeleeuwen

Wanneer hielden de riddertoernooien op?

Hoe lang hield de Europese adel riddertoernooien?

Toernooien vonden plaats tot 1624

De klassieke ridder met zijn harnas en lans verdween in de eerste helft van de 16e eeuw van het slagveld. Maar de Europese adel hield de riddertraditie nog jarenlang in stand voor de sport. In Engeland hielden de koningen tot 1624 een riddertoernooi op het jubileum van hun kroning, en ook daarna nog kwamen de lansen tevoorschijn tijdens veel koninklijke partijen.

Frankrijk was al eerder gestopt

In Frankrijk was er al eerder een einde aan de toernooien gekomen; in 1559 was koning Hendrik II om het leven gekomen bij een ongeluk met een lans. De koning zat zelf in het zadel en vocht tegen de commandant van zijn garde toen het noodlot toesloeg. Voor de veiligheid waren de lansen zo broos dat ze versplinterden als ze ergens tegenaan botsten, maar een grote splinter van de lans van de edelman Gabriel Montgomery boorde zich in de schedel van de koning. Hij overleed een paar dagen later aan zijn pijnlijke verwondingen.

Er gebeurden veel ongelukken

Dergelijke ongelukken kwamen regelmatig voor tijdens riddertoernooien, hoewel er maatregelen werden genomen om de veiligheid te verbeteren. De beruchte Engelse koning Hendrik VIII maakte een flinke smak in 1528.

Hij overleefde het ongeluk, maar volgens deskundigen had hij een hersenbeschadiging opgelopen, die wellicht zijn extreme vetzucht en zijn tirannieke gedrag in de jaren erna verklaart. De veel minder gevaarlijke sport ringsteken, die nu nog wel beoefend wordt, komt voort uit de riddertoernooien van weleer.

Lees ook:

Vorsten

Hersenschade maakte Hendrik VIII impotent en onberekenbaar

3 minuten
Vorsten

Hendrik VIII mestte zijn gasten moddervet

11 minuten
Vorsten

Hendrik VIII zette alles op alles voor impopulaire echtscheiding

13 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg