Wanneer hielden de riddertoernooien op?
Hoe lang hield de Europese adel riddertoernooien?

Veiligheidsmaatregelen. Een harnas was niet voldoende om ongelukken te voorkomen bij een toernooi. Er kwamen steeds meer veiligheidsmaatregelen.
Toernooien vonden plaats tot 1624
De klassieke ridder met zijn harnas en lans verdween in de eerste helft van de 16e eeuw van het slagveld. Maar de Europese adel hield de riddertraditie nog jarenlang in stand voor de sport. In Engeland hielden de koningen tot 1624 een riddertoernooi op het jubileum van hun kroning, en ook daarna nog kwamen de lansen tevoorschijn tijdens veel koninklijke partijen.
Frankrijk was al eerder gestopt
In Frankrijk was er al eerder een einde aan de toernooien gekomen; in 1559 was koning Hendrik II om het leven gekomen bij een ongeluk met een lans. De koning zat zelf in het zadel en vocht tegen de commandant van zijn garde toen het noodlot toesloeg. Voor de veiligheid waren de lansen zo broos dat ze versplinterden als ze ergens tegenaan botsten, maar een grote splinter van de lans van de edelman Gabriel Montgomery boorde zich in de schedel van de koning. Hij overleed een paar dagen later aan zijn pijnlijke verwondingen.
Er gebeurden veel ongelukken
Dergelijke ongelukken kwamen regelmatig voor tijdens riddertoernooien, hoewel er maatregelen werden genomen om de veiligheid te verbeteren. De beruchte Engelse koning Hendrik VIII maakte een flinke smak in 1528.
Hij overleefde het ongeluk, maar volgens deskundigen had hij een hersenbeschadiging opgelopen, die wellicht zijn extreme vetzucht en zijn tirannieke gedrag in de jaren erna verklaart. De veel minder gevaarlijke sport ringsteken, die nu nog wel beoefend wordt, komt voort uit de riddertoernooien van weleer.