Antiquity Journal, Shutterstock

Tienermeisje kreeg gruwelijke straf

In de 9e eeuw werd het rechtsstelsel van de Angelsaksen een Brits meisje fataal. Geheel volgens de wet werd de tiener gemarteld en gedood.

Uit nieuw onderzoek van een schedel die in de jaren 1960 gevonden is, blijkt dat de Angelsaksen er barbaarse gebruiken op nahielden. Zo kreeg een 15- à 18-jarig meisje 1200 jaar geleden een gruwelijke straf.

Tussen het neusgat en het gebit is de schedel beschadigd met een mes: de neus en lippen waren afgesneden. Uit snijsporen op het voorhoofd blijkt dat ze vermoedelijk ook is gescalpeerd.

Een lange, rechte snee in het voorhoofd duidt erop dat het meisje is gescalpeerd. De beul sneed diep toen hij haar neus verwijderde: een stuk van het bot tussen neus en mond ging er ook af.

© Antiquity Journal

Meisje stikte in haar eigen bloed

Omdat het letsel geen tekenen van genezing vertoont, weten we dat de tiener meteen na de verminking is gestorven. Ze stikte in haar eigen bloed of bloedde dood toen haar slagader werd doorgesneden, zo denkt archeoloog Garrard Cole van het University College London.

Hij leidde het team dat de schedel onderzocht. Die werd ruim 50 jaar geleden gevonden in Oakridge in het Engelse graafschap Hampshire, 75 kilometer van Londen, maar is nu pas grondig onderzocht.

De schedel is het enige overblijfsel van het tienermeisje uit Oakridge dat in de jaren 1960 werd gevonden. Tot voor kort lag de schedel in een depot te verstoffen.

© Shutterstock

Eerste bewijs van verminking

Verminking was toegestaan volgens Angelsaksische wetsteksten die in de 12e eeuw werden opgetekend, maar de schedel uit Oakridge is het eerste tastbare bewijs van deze lugubere praktijk. Omdat oren, neus en haar snel vergaan, zijn er nog niet eerder lichamen gevonden die getuigen van de barbaarse behandeling.

Welke misdaad het meisje op haar geweten had, is niet bekend, maar volgens Cole werd ze vermoedelijk gestraft wegens ontrouw.

De Angelsaksen veroordeelden vrouwen tot verminking wegens ontrouw, en deze gruwelijke straf stond ook op andere misdaden.

Angelsaksische wet was streng

Van valsemunters werd de afgehakte hand aan de deur gespijkerd.
© Shutterstock

Op bestialiteit stond de doodstraf.
© Shutterstock

Slaven die in opstand kwamen, werden opgehangen of gescalpeerd. Soms werd hun pink afgehakt.
© Shutterstock