Art Renewal Center & Colchester and Ipswich Museum Service
Kærlighedsring middelalderen England

Stoute gouden ring uit de middeleeuwen gevonden: ‘Ik verlang u te dienen’

Een Britse amateurschatzoeker deed de vondst van zijn leven toen hij plotseling een prachtige gegraveerde gouden ring ontdekte – en vond misschien wel het bewijs van een affaire van 500 jaar geleden.

Een anonieme amateurschatzoeker uit Essex, Engeland, heeft twee bijzondere vondsten gedaan in de berm van een weg in de buurt. Hij vond namelijk een middeleeuwse ‘liefdesring’ en een zilveren broche waarmee vrouwen vroeger hun rokken vastmaakten.

En vooral de vondst van de kleine, gouden ring is spectaculair. De ring werd waarschijnlijk gemaakt in de 15e eeuw, toen een ridderlijke motto’s populair waren. Op het sieraad staat de poëtische en rijmende Franse inscriptie: ‘Je desir vous Ceruir,’ wat ‘Ik wil u dienen’ betekent.

Uitspraken als ‘ik wil u dienen’ werden vaak gebruikt door Engelse mannen die een liefdesaffaire aan het hof hadden en een edelvrouw voor zich probeerden te winnen. De eigenaar moet lid zijn geweest van de Franse elite van het land, die zich wel gouden sieraden kon veroorloven.

Historicus Lori Rogerson van Colchester and Ipswich Museums Service zei tegen de BBC dat hoewel de ring ‘zo klein is dat hij alleen om mijn pink past’, hij waarschijnlijk door een man werd gedragen.

‘In deze tijd werden ringen om alle vingerkootjes gedragen,’ legt Rogerson uit, ‘dus het kan goed zijn dat hij om het bovenste vingerkootje zat.’

Sieraden wellicht bestemd voor omsmelting

Naast de ring deed de gelukkige schatzoeker nog een andere vondst. Hij ontdekte later een verzilverde broche met een klein haakje op slechts 50 meter afstand van waar hij de ring vond, maar dan aan de andere kant van de weg.

De broche diende waarschijnlijk als versiering voor een jurk. Vrouwen uit het Tudor-tijdperk gebruikten zulke sieraden om hun rokken vast te maken, zodat beide lagen tegelijk te zien waren, volgens de mode van die tijd.

Lori Rogerson denkt dat de ring en broche van dezelfde persoon kunnen zijn geweest. Ze vermoedt dat de eigenaar de voorwerpen heeft meegenomen om ze te laten omsmelten, maar ze op de een of andere manier is kwijtgeraakt. Misschien was de broche een geschenk aan een edelvrouw die de eigenaar tevergeefs het hof probeerde te maken?

Rintaneula, Tudor, Englanti

Tudorin ajan Englannissa naisten vaatteiden piti laskeutua tietyllä tavalla ollakseen muodikkaita, ja se varmistettiin rintakoruilla ja soljilla.

© Colchester and Ipswich Museum Service

Lancelot was liefdesideaal

Het idee van sterke, verheven en vaak onbereikbare hoofse liefde was eind 14e eeuw in Engeland vooral populair dankzij de beroemde dichter Geoffrey Chaucer, bekend van de Canterbury Tales.

Hij en zijn leerlingen schreven uitgebreid over onbereikbare liefde, waarbij ze vooral de verhalen van koning Arthur romantiseerden. Daarin was de onwrikbare liefde van ridder Lancelot voor koningin Guinevere misschien wel het populairste voorbeeld uit die tijd.

De edelman moest echter vaak genoegen nemen met onbeantwoorde liefde. In het Engeland van de 15e eeuw had de kerk zeer strikte opvattingen over wanneer mannen en vrouwen met elkaar naar bed mochten. Het was bijvoorbeeld een zonde om met je geliefde naar bed te gaan op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, als de vrouw zwanger was of borstvoeding gaf of als het buiten nog licht was.

Liefdesringen en verboden romances konden dus voor emotionele spanning zorgen onder de leden van de Engelse bovenklasse, maar (volgens de kerk) mocht de geslachtsgemeenschap zelf niet plezierig zijn, maar alleen dienen om nageslacht te produceren.

De nieuwe vondst bevestigt deze gepassioneerde geschiedenis – en hoewel de ring gebarsten is en de broche beschadigd, heeft een museum in Essex al interesse getoond in de objecten.