Otberg

Professor vindt 65 onbekende koningsgraven

In Zuid-Engeland zijn sporen gevonden van Engelse koningen uit de tijd van koning Arthur. Dit kan ons van alles leren over de Britse geschiedenis.

Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar professor Ken Dark van de Universiteit van Reading denkt maar liefst 65 koninklijke graven te hebben ontdekt.

Samen met een team archeologen onderzocht Dark talrijke graven in West- en Zuid-Engeland en Wales – de meeste uit de bloedige en chaotische tijd vlak nadat de Romeinen in de 5e eeuw de Britse Eilanden verlieten.

Na vergelijking van de bouwstijl van de graven met Ierse koningsgraven uit die periode, durfde Dark te concluderen dat in Wales, Cornwall, Devon en Somerset 65 onbekende koninklijke rustplaatsen liggen. Zo hebben alle graven roosters en muren, net als de koningsgraven in Ierland.

Op een helling op Tintagel Island heeft Dark met zijn team koninklijke graven uit de 5e eeuw gevonden.

© Shutterstock

Graven stammen uit koning Arthurs tijd

De periode vlak na het vertrek van de Romeinen is bij de Britten bekend wegens de legendarische koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel. Maar historische bronnen vermelden ook andere koningen van grotere en kleinere delen van het chaotische Engeland.

Misschien leert Darks onderzoek ons meer over de Britse koningen uit de 5e en 6e eeuw.

‘Hiervoor hadden we geen idee dat er zoveel koningsgraven uit de post-Romeinse periode in voormalig westelijk Britannia lagen. Verder onderzoek zal waarschijnlijk onze kijk op deze belangrijke periode uit de Britse geschiedenis veranderen,’ vertelt professor Dark.