‘Pratende papegaai’ was een kaketoe

In een 800 jaar oud manuscript vonden onderzoekers tekeningen van de eerste kaketoe in Europa.

De eerste kaketoe in Europa was een cadeau van de sultan van Egypte.

Deskundigen hebben nu de ‘pratende papegaai’ geïdentificeerd die maar liefst vier keer in een boek staat dat tussen 1241 en 1248 is geschreven voor de Rooms-Duitse keizer Frederik II.

Het heeft er alle schijn van dat op de tekeningen een kaketoe is afgebeeld, en het is vermoedelijk de eerste keer dat deze vogel in Europa is vereeuwigd. Het dier kwam – en komt nog steeds – van nature alleen voor in Zuid-Oost Azië en Australië.

De eerste van zijn soort in Europa

Waarschijnlijk was de afgebeelde kaketoe ook het eerste exemplaar dat überhaupt voet in Europa zette. Dat schrijft de University of Melbourne op zijn website.

Volgens het 800 jaar oude boek kreeg de keizer de vogel cadeau van de ‘Sultan van Babylon’, die eigenlijk Al-Kamil heette en de sultan van Egypte was.

Voor onderzoekers uit onze tijd is de tekening interessant omdat hij laat zien hoe uitgebreid de middeleeuwse handelsnetwerken waren.

Vogel was exclusief cadeau

De kaketoe maakte een reis van duizenden kilometers van Azië naar Europa, die jaren geduurd moet hebben, of hij nu over land of over zee ging.

De vogel was dan ook een buitengewoon exclusief geschenk van de Egyptische heerser.

Frederik II en Al-Kamil wisselden volgens de onderzoekers een aantal brieven en cadeaus uit. De sultan wist dan ook dat de keizer bezeten was van vogels.