Centre Charlemagne/Neues Stadtmuseum Aachen.

Museum sluit goede muntendeal op eBay

Het kan je duur komen te staan als je niet weet wat een munt waard is. Deze Fransman liep een vermogen mis.

Een pientere Duitse amateurmuntenkenner kon zijn ogen nauwelijks geloven toen hij een muntenverzameling van een Fransman bekeek op het online veilinghuis eBay.

In de collectie verscheen een munt met het portret van de Frankische koning Karel de Grote (774-814 n.Chr.). Met minder dan 50 bekende exemplaren behoort de munt tot de zeldzaamste munten.

De verzamelaar waarschuwde het plaatselijke museum in Aken, in de tijd van Karel de Grote de hoofdstad van het keizerrijk:
‘Op de Franse eBay staat een munt die een echte denarius van Karel de Grote zou kunnen zijn’ .

Het museum bracht meteen een bod uit en betaalde uiteindelijk ‘een bedrag met vier cijfers’, schrijft het museum. Deskundigen concludeerden later dat de munt echt is en een geschatte waarde heeft van 160.000 euro.

Behalve over Frankrijk heerste Karel de Grote ook over Duitsland, Noord-Italië, Nederland en België. In 800 werd hij de eerste Rooms-Duitse keizer.

© Château de Versailles/Ary Scheffer

Uit grootvaders verzameling

De verkoper van de munt zit nu waarschijnlijk in Normandië te mokken. In plaats van de denarius bij een specialist te koop aan te bieden, koos hij voor een snelle oplossing op eBay.

De muntenverzameling was van zijn grootvader geweest, en met het geld wilde hij een huis bouwen. Het museum in Aken is daarentegen wel te spreken over de deal:

‘Het was niet zo duur, dus we zijn erg tevreden’ zegt Frank Pohle van het Centre Charlemagne – Neues Stadtmuseum Aachen.