University of Exeter/PA

Middeleeuwse ridders vochten op pony’s

Niks enorme strijdrossen en opbollende spieren. De middeleeuwse ridders zaten tijdens duels op veel bescheidener paardjes.

Middeleeuwse oorlogspaarden waren maar 1,47 meter hoog, blijkt uit grondig onderzoek van de universiteit van Exeter in Zuid-Engeland.

Volgens de huidige normen zijn dat pony’s – verre van de grote paardenrassen dus die altijd werden geassocieerd met geharnaste ridders. De huidige gitzwarte Friese paarden hebben een schofthoogte van 1,60 à 1,73 meter, en bij een shire is dat maar liefst 1,78 meter.

De onderzoekers bestudeerden maar liefst 2000 paardenskeletten uit de middeleeuwen voor ze tot de conclusie kwamen dat ridders op veel kleinere paarden reden dan we opmaakten uit verslagen van de dodelijke duels van toen.

‘Het blijkt anders te liggen dan hoe het meestal wordt voorgesteld. In de populaire cultuur worden oorlogspaarden vaak afgebeeld met de grootte van een shire. Maar zo was het niet. De meeste middeleeuwse paarden waren verrassend klein. Bijna geen enkele was zo groot als weergegeven in films of zelfs tentoonstellingen,’ aldus hoogleraar archeologie Alan Outram.

De grote shires (achteraan) kwamen pas later. In de 12e en 13e eeuw duelleerden de Engelse ridders op paarden ter grootte van het huidige fjordenpaard (vooraan).

© Shutterstock

Paarden werden steeds groter

De onderzoekers concludeerden ook dat de ridders gedurende de middeleeuwen grotere paarden probeerden te fokken. Het grootste paard uit de Normandische periode in Engeland, die in 1066 begon, had een schofthoogte van 1,52 meter. Het grootste paard uit de hoge middeleeuwen (ca. 1200-1350 n.Chr.) was wel 11 centimeter groter.