Getty Center

Middeleeuwse koningen leefden van pap

Uit nieuw onderzoek blijkt dat vorsten zich niet volpropten met vlees, maar grotendeels vegetarisch aten.

Gevulde pauw, zwaan in saus en wild zwijn aan het spit. Middeleeuwse koningen namen het er goed van. Maar klopt dat wel? Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Edinburgh denken er het hunne van.

Ze onderzochten beenderen van 2023 skeletten in graven uit de 5e tot de 11e eeuw. Omdat Angelsaksische koningen en edelen zich volpropten met vlees, verwachtten ze sporen van bijvoorbeeld jicht aan te treffen, een ziekte die veroorzaakt kan worden door een hoge eiwitconsumptie.

Maar de onderzoekers werden verrast. Botten uit de graven van rijken en armen waren overwegend even gezond. De koning en zijn onderdanen lijken ongeveer hetzelfde te hebben gegeten.

Frumenty was een geliefde middeleeuwse pap, die bestond uit tarwe en melk. Voor koningen gingen er amandelen en honing door.

© Tiia Monto

Iedereen at gezonder

Oude boeken beschrijven overdadige banketten met bergen vlees op tafel. Maar koninklijke feestmalen waren schaars in de middeleeuwen, zo stellen de wetenschappers.

‘De isotopische bewijzen vertellen ons dat de kost in deze tijd veel minder verschilde tussen sociale klassen dan tot nu toe gedacht. We zien dat de mensen leefden van brood met wat vlees en kaas. En ze aten pap van prei en graan met een beetje vlees,’ aldus bioarcheoloog Sam Leggett van de universiteit van Edinburgh.