BNPS

Metaaldetectorvondst: Gouden bijbel is een vermogen waard

De vondst meet slechts 1,5 bij 1,5 centimeter, maar een gelukkige hobby-archeoloog kan rekenen op een fors vindersloon.

Hobby-archeologen met een metaaldetector vinden meestal alleen oud metaal, verbogen spijkers en andere troep, maar de Britse Buffy Bailey had onlangs het geluk aan haar zijde.

Ze inspecteerde een veld bij York in Noord-West Engeland en had net haar rug naar het wandelpad gekeerd om ‘afleidende vragen van voorbijgangers te ontwijken’, toen haar metaaldetector plots aansloeg.

De 48-jarige verpleegster hoefde maar een hand diep de grond in te gaan om een bemodderd object tegen te komen dat ze eerst vond lijken op een bedeltje van een ketting. Toen ze de vondst oppoetste, bleek het iets veel bijzonderders te zijn.

In haar hand hield ze een 600 jaar oud opengeslagen gouden bijbeltje. Het boekje is prachtig verlucht en is amper 1,5 bij 1,5 centimeter groot.

‘Het was zo zwaar en glanzend – werkelijk wonderbaarlijk mooi’, vertelt de gelukkige hobby-archeoloog.

In een raam in Cardiff Castle hangen de portretten van Richard III en koningin Anne.

© VeteranMP

De miniatuur is een vermogen waard

De grond die Bailey doorzocht was in de middeleeuwen van de Britse koning, Richard III. Historici denken daarom dat de kleine gouden bijbel koninklijk zou kunnen zijn. De bijbel bevat illustraties van de geboorteheiligen Laurentius van Rome en Margaretha van Antiochië.

Het is niet ondenkbaar dat de bijbel een cadeau was voor Richard III’s gemalin, koningin Anne Neville, die in 1473 zwanger was. De bijbel kan op een veiling zeker 110.000 euro opbrengen.