ALSH & Shutterstock
Metaaldetectorvondst Sleeswijk-Holstein

Metaaldetectorleerling vindt 13e-eeuwse goudschat

De leerling was nog maar aan de derde opdracht van zijn metaaldetectoropleiding bezig toen hij een spectaculaire vondst deed. Bij de Vikingstad Hedeby lagen prachtige munten en sieraden uit het Midden-Oosten.

Nicki Andreas Steinmann was pas aan de derde opdracht van zijn metaaldetectoropleiding bezig toen hij een grote vondst deed in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Steinmann werd begeleid door een ervaren mentor toen zijn detector luid begon te piepen.

Steinmann groef een paar centimeter in de grond en stuitte op een stel zilveren munten en iets wat op goud leek. De mentor schakelde vervolgens de archeologen van de deelstaat in, die onmiddellijk aan het graven sloegen op het veld.

Metaaldetectorvondst Sleeswijk-Holstein

Op sommige voorwerpen in de schat werden resten aangetroffen van de stoffen zak waar de schat oorspronkelijk in begraven was.

© ALSH

De schat bevatte vele stijlen

Maar liefst 30 zilveren munten, twee vergulde vingerringen, een paar oorbellen met ingelegde edelstenen en twee fibulae kwamen tevoorschijn, meldt het staatsbureau voor archeologie van Sleeswijk-Holstein. Een spectaculaire vondst in een vreemde mix van stijlen. De munten bleken te stammen uit de tijd van de Deense koning Waldemar II (1202-1241), toen de nabije Vikingstad Hedeby al verlaten was.

De oorbellen zijn echter in een Byzantijnse stijl van rond 1100. Onder de schatten bevond zich een zeer zeldzame kopie van een Perzische dinar uit de Almohaden-dynastie (1147-1269). De replica was gebruikt als kledingknoop in Scandinavische stijl.

‘De voorwerpen hebben een culturele betekenis die ver teruggaat,’ aldus deelstaatsarcheoloog Ulf Ickerodt.

Geen van de vondsten lag diep in de grond, en de archeologen nemen aan dat ze afkomstig zijn van een reiziger die zijn waardevolle bezittingen verborg.