Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Macabere ring gevonden in Wales

Goud, een doodshoofd en een huiveringwekkend bericht. Deze Welshe ring doet bij zowel archeologen als leken de haren te berge rijzen.

Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

Een amateurarcheoloog uit Wales heeft een bijzondere vondst gedaan.

Toen zijn metaaldetector piepte, groef David Balfour een zeer zeldzame gouden ring op uit de bodem van Carreghofa, dicht bij de Engelse grens. De ring was versierd met een doodshoofd, met daaromheen de tekst ‘memento mori’, Latijn voor ‘gedenk te sterven’.

Experts denken dat de ring dateert uit de Tudor-tijd of de vroege Stuart-tijd – tussen 1550 en 1650.

De term ‘memento mori’ is afkomstig van filosofen uit de oudheid en werd veel gebruikt in het Romeinse Rijk en het vroege christendom.

Mensen stierven als vliegen

Volgens experts van het National Museum of Wales weerspiegelt de sombere boodschap het hoge sterftecijfer in Wales in de 16e en 17e eeuw, toen mensen door ziekte en slechte levensomstandigheden zelden oud werden.

Het motief en de tekst dienen dan ook als waarschuwing voor de kortstondigheid en vergankelijkheid van het leven, menen onderzoekers.

Morbide sieraden waren niet alleen een Welsh fenomeen. In de 16e en 17e eeuw was memento mori een populair motief. Botten, schedels en inscripties over de menselijke sterfelijkheid sierden ringen en broches. En kunstenaars schilderden schedels, zandlopers en verwelkte bloemen als verwijzing naar de onvermijdelijkheid van het verval en de dood.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg