De middeleeuwse longbow was zo effectief dat de pijlen een schedel konden doorboren met een kracht die aan die van moderne vuurwapens doet denken.
Dat blijkt uit een belangwekkend onderzoek van een begraafplaats in het Engelse Exeter.
‘Deze resultaten zijn van groot belang voor ons begrip van de kracht van de middeleeuwse longbow,’ licht professor Oliver Creighton toe in een persbericht.

Tijdens de Slag bij Azincourt in 1415 bedolven zo’n 7000 Engelse boogschutters het Franse leger onder een pijlenregen.
Botten vertonen aanzienlijk letsel
Samen met archeologen van de universiteit van Exeter bestudeerde Creighton skeletfragmenten die in 2007 bij een klooster in Exeter gevonden zijn.
De botten, die volgens een koolstof 14-analyse dateren uit de periode tussen 1284 en 1447, lagen eerst ergens anders en zijn later naar de begraafplaats van het klooster verplaatst.
Onder de vondsten zijn een schedel, een dijbeenbot en een scheenbeen, allemaal met door pijlen veroorzaakt letsel. Volgens de archeologen werd de eigenaar van de schedel getroffen door een pijl, die bij de rechterwenkbrauw naar binnen schoot, dwars door de hersenen ging en er door het achterhoofd weer uitkwam.
De analyse laat zien dat de pijl afgevuurd werd met een longbow en een speciale harnasdoorborende punt had. Net als de kogels van moderne vuurwapens liet de pijl een klein ingangsgat achter en was het gat waardoor hij het lichaam verliet groter.
Het scheenbeen, dat mogelijk van dezelfde man is, werd zo hard getroffen dat het brak. Het pijltype duidt erop dat de man op een slagveld sneuvelde.
Pijl draaide om zijn eigen as
Uit het letsel is af te leiden dat de pijl met de klok mee roteerde toen hij de schedel raakte. We weten dat middeleeuwse pijlen werden voorzien van een veer, waardoor ze in de lucht om hun eigen as tolden. Dat zorgde voor stabiliteit.
Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er bewijs is gevonden dat longbowpijlen met de klok mee roteerden. Hetzelfde principe wordt toegepast bij moderne vuurwapens: vanwege de geribbelde loop draaien kogels ook met de klok mee rond.
De beroemde Engelse longbow kwam in de 14e eeuw op en gaf de doorslag in de slagen bij Crécy in 1346 en Azincourt in 1415, toen de Engelsen Franse legers in de pan hakten.