SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Graffiti uit riddertijd gevonden in graf koning David

Een beroemde Zwitserse ridder kon het niet laten om zichzelf te vereeuwigen in Jeruzalem, blijkt uit onderzoek in het koningsgraf.

Grafitti als ‘Kilroy was here’ staat op talloze historische gebouwen. Zelfs in de middeleeuwen was grafitti geen zeldzaam verschijnsel, zo blijkt uit een nieuwe vondst.

In het graf van koning David in Jeruzalem ontdekten Israëlische archeologen een oude inscriptie op een muur. In 1466 kraste de Zwitserse ridder Adrian von Bubenberg er zijn naam in.

‘Het gebouw was destijds een klooster en diende ook als herberg voor Europese pelgrims. Velen van hen lieten een aandenken achter op de muren,’ aldus archeologen Michael Chernin en Shai Halevi van de IAA, de Israëlische dienst voor oudheden.

Met zogeheten multispectrale fotografie reconstrueerden ze maar liefst 40 ‘tags’ op de berg Zion in Jeruzalem, waar de Israëlitische koning David begraven zou zijn.

De Zwitsers kennen Adrian von Bubenberg nog van zijn dappere verdediging van de stad Murten in 1476.

© Diebold Schilling the Elder

Vandaal werd nationale held

Toen Adrian von Bubenberg in 1466 op pelgrimstocht naar Jeruzalem ging, waren de Egyptische Mammelukken er de baas, en zij verdienden goed aan de christelijke pelgrims.

10 jaar later werd Von Bubenberg een grote held in Zwitserland toen hij de Slag bij Murten won. Hij versloeg het invasieleger van het Franse hertogdom Bourgondië.

Er staan meerdere standbeelden van Von Bubenberg in Zwitserland. In de 19e eeuw gold hij als het toonbeeld van ridderlijkheid.