Fra Mauro

Ga op ontdekking in het middeleeuwse Google Maps

Middeleeuwse landkaarten waren over het algemeen bizar, maar één man wilde de echte wereld anno 1450 tonen. De kaart van deze monnik is nu in superhoge kwaliteit te zien.

Rond 1450 tekende de monnik Fra Mauro in een klooster in Venetië een baanbrekende kaart van de wereld. Die is nu gedigitaliseerd door een samenwerking tussen het Galileo Museum van Florence, de Biblioteca Marciana en de Nanyang Technological University in Singapore.

Anders dan veel andere middeleeuwse kaarten was die van Fra Mauro niet slechts een gestileerde versie van de wereld, maar een poging tot geografische nauwkeurigheid. De kaart was het Google Maps van zijn tijd en was zo imposant dat hij ruim 350 jaar in de kloosterkerk hing.

Net als veel andere middeleeuwse kaarten stond ook de kaart van Fra Mauro ‘op z’n kop’. Europa ligt onderaan.

© Fra Mauro

Bekijk de rivieren

De vele aanduidingen op de kaart zijn geschreven in Fra Mauro’s Venetiaanse dialect, maar bij het digitaliseren zijn alle teksten vertaald in het Engels, Italiaans en Chinees.

Ook is het nu mogelijk om specifieke geografische kenmerken op de kaart te laten markeren. Met een druk op de knop worden bijvoorbeeld alle bergen en rivieren getoond. Koninkrijken en regio’s kunnen ook getoond worden.

Bovendien hebben de drie partners korte video’s gemaakt over onder meer de tekeningen van Bijbelse plaatsen zoals de Hof van Eden.

Je kunt Fra Mauro’s kaart hier verkennen: https://mostre.museogalileo.it/framauro/en/