Beroemd schaakstuk uit de middeleeuwen voor 1 miljoen te koop

Een Schotse familie heeft al 55 jaar een schaakstuk in een laatje liggen. Het was nogal een schok toen bleek dat het bij het beroemdste schaakspel uit de middeleeuwen hoort.

Een schaakstuk uit de middeleeuwen dat al bijna 200 jaar zoek was, bleek in Edinburgh in een laatje te liggen. Het stuk, een krijger met een zwaard en schild, was de toren van een middeleeuws schaakspel.

Het wordt nu verkocht door Veilinghuis Sotheby’s in Londen. Naar verwachting zal het ruim 1 miljoen euro opleveren.

Noren brachten het naar Schotland

Op het eiland Isle of Lewis ten westen van Schotland doken er in 1831 in totaal 78 schaakstukken op, die bij vier verschillende schaakspellen hoorden. De nog zeer gave stukken kregen de naam Lewis Chessmen en zijn vermoedelijk in de 12e eeuw door ambachtslieden in het Noorse Trondheim gemaakt.

Lewis was op dat moment in Noorse handen, en in Noorwegen zijn er vergelijkbare schaakstukken gevonden, die allemaal uit walrusivoor zijn gesneden. Vier torens en een ridder ontbraken er echter nog van de vier spellen die gevonden zijn in 1831, en het leek erop dat ze voorgoed waren verdwenen – tot voor kort althans.

In 1964 gekocht voor vijf pond

Het schaakstuk werd in 1964 gekocht door de opa van de verkoper, die antiquair was. Hij gaf er vijf pond voor, en toen hij stierf erfde zijn dochter het. Zij legde het schaakstuk in een laatje, waar het 55 jaar bleef liggen – zo nu en dan bewonderde ze het even.

Sotheby’s deskundige Alexander Kader vertelt dat zijn mond openviel van verbazing toen bleek wat voor voorwerp hij voor het veilinghuis moest beoordelen.

De veiling vindt op 2 juli plaats.