Shutterstock
Zwart kindje en soldaat bij een hut

Waarom wilde Frankrijk Niger als kolonie?

Eind 19e eeuw keken Franse kolonisten verlekkerd naar Niger. Het Afrikaanse land had niet bijzonder veel grondstoffen, maar de ligging van het Afrikaanse land was zeer gunstig.

Hoe zullen we Afrika onderling verdelen? Dat was de grote vraag voor de koloniale Europese machten op de Conferentie van Berlijn op 15 november 1884.

Tot dan toe hadden de Europeanen vooral handelsposten langs de kusten van Afrika gebouwd voor slavenhandel, maar nu richtten de koloniale machten hun aandacht op de enorme rijkdommen in het binnenland.

Een ervan, Frankrijk, kreeg een aanzienlijk deel van het uitgestrekte continent.

Niger werd één van Frankrijks potentiële nieuwe koloniën, en een paar jaar na de conferentie stuurden de Fransen verschillende expedities naar Afrika om het gebied te claimen.

Die expedities werden ‘ontsierd door wreedheden’ en ‘werden berucht’ doordat de Fransen de inwoners beroofden, verkrachtten en doodden.

In 1922 werd Niger officieel een kolonie van Frans-West-Afrika.

Niger had een perfecte ligging

Een belangrijke aanleiding voor de Franse kolonisatie was de zoektocht naar grondstoffen voor de groeiende industrie.

Helaas voor de Fransen had Niger niet veel natuurlijke hulpbronnen, maar wel bijvoorbeeld veel pinda’s, en, zo bleek later, uranium.

Niger mocht dan weinig grondstoffen hebben, de kolonie was wel van strategisch belang. Het land ligt aan een van de grootste rivieren van Afrika, de Niger, en zo konden de Fransen een belangrijke West-Afrikaanse transportroute controleren.

Bovendien konden de Fransen in Niger de handelsroutes door de Sahara bewaken, waardoor andere Europese koloniale machten met lege handen kwamen te staan in het gebied.

Niger werd in 1960 weer onafhankelijk, maar sindsdien wordt het land geteisterd door armoede, droogte en burgeroorlogen.

Onafhankelijkheid was het begin van chaos

Na tientallen jaren Franse overheersing werd Niger in 1960 onafhankelijk. Deze historische mijlpaal had het begin moeten zijn van een tijdperk van ontwikkeling en welvaart, maar Niger werd een van de armste en meest onderontwikkelde landen ter wereld.