De Britten sloegen de Keniaanse Mau Mau-opstand in de jaren 1950 hard neer, blijkt uit documenten uit de koloniale tijd.

Britten vernietigden archief over koloniale misdaden

Uit een nieuw rapport blijkt dat Britse ambtenaren opdracht kregen belastende documenten over misdaden van Britten in de koloniën te vernietigen.

Verstopt, verbrand of in zee geworpen. Ambtenaren vernietigden in de jaren 1960 duizenden documenten over misdaden van Britse soldaten tijdens de laatste jaren van de Britse koloniale overheersing in onder andere Kenia.

Volgens een nieuw rapport verbood minister van Koloniën Ian Macleod het in 1961 zijn ambtenaren dat ze latere regeringen materiaal onder ogen zouden brengen dat ‘de regering van Hare Majesteit in verlegenheid kon brengen’. De ambtenaar in Kenia kreeg het bevel belastende documenten te verbranden of in zee te gooien in ‘diep water zonder stroming’. Andere papieren werden naar Groot-Brittannië gebracht en opgeslagen in een geheim archief in Buckinghamshire, waar ze meer dan 50 jaar lagen.

In 2011 verkregen vroegere Keniaanse rebellen het recht een zaak aan te spannen tegen de Britse regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegde toe om 8800 dossiers openbaar te maken uit 37 koloniën. Er kwamen rapporten aan het licht over het martelen en vermoorden van 1000 Keniaanse rebellen.

Er zijn 1200 dossiers openbaar gemaakt. De overige volgen waarschijnlijk in 2013.

De vernietigde documenten bevatten vermoedelijk informatie over:
● Het bloedbad dat Britse soldaten aanrichtten onder 24 weerloze boeren in het huidige Maleisië in 1948.
● De Britse acties in Jemen, waar de inlichtingendienst van het Britse leger in de jaren 1960 in het geheim een martelcentrum had.
● De gedwongen migratie van de bevolking van Diego Garcia. De VS wilden dit eiland als militaire basis gebruiken en de Britten deporteerden de inwoners.

Bekijk ook ...