Jelle Vermeersch

België betuigt spijt aan Congo – met een tand

Congo werd onafhankelijk in 1960, maar België ging nog lang door met zijn misdaden in het land. Nu betuigt de Belgische koning spijt.

Koning Filip van België bracht onlangs een bezoek aan Congo. Hij betuigde er spijt voor de misdaden tegen de Congolezen van 1885 tot 1960, toen het land een Belgische kolonie was. Volgens de koning werd deze periode ‘gekenmerkt door discriminatie en racisme’.

België bestuurde Congo met harde hand, waarbij zo’n 10 miljoen Congolezen de dood vonden.

Zelfs na de onafhankelijkheid bleef België zich bemoeien met het land. Belgische troepen steunden onofficieel de opstandige provincie Katanga, die rijk aan mineralen is.

De 35-jarige Patrice Lumumba was maar iets meer dan een jaar premier van Congo.

© Harry Pot / Anefo

Moordenaars losten lichaam premier op

In 1961 werd de eerste democratisch gekozen premier, Patrice Lumumba, op beestachtige wijze vermoord door rebellen uit Katanga, geholpen door Belgische huurlingen.

Het lichaam van de premier werd opgelost in zuur, maar de moordenaars hielden een paar tanden als souvenir. Een gouden exemplaar wordt nu teruggegeven aan Lumumba’s familie.

‘Ik kan niet zeggen dat ik blij ben, maar het is goed nieuws voor ons dat we onze dierbare nu kunnen begraven,’ zei Lumumba’s zoon Roland toen hij het nieuws hoorde.

‘Zijn ziel kan nu rust vinden. Dat is belangrijk voor ons.’

Twee van de moordenaars leven nog en kunnen aangeklaagd worden wegens oorlogsmisdaden.