Library of Congress
Homoseksuele mannen demonstreren.

Waarom werd de eerste Gay Pride Parade gehouden?

In 1969 doet de New Yorkse politie routinematig invallen in een bar voor trans- en homoseksuelen. Maar op deze dag hebben de cafégangers genoeg van de pesterijen van de politie.

De huidige Gay Pride Parades gaan terug tot de zomer van 1969, toen rellen uitbraken in de Stonewall Inn – een van de fameuze hangplekken voor homo’s en transseksuelen in New York. In een tijd waarin homoseksuelen werden gediscrimineerd en als ziek werden afgeschilderd, was de bar een toevluchtsoord voor seksuele minderheden. Maar de politie deed er geregeld invallen waarbij klanten werden gearresteerd voor onder meer het dragen van vrouwenkleding.

Op 28 juni 1969 liep een van deze invallen uit de hand. De circa 200 cafégangers voelden zich zo geïntimideerd en vernederd dat ze weigerden de bevelen van de politie op te volgen. Al snel verzamelden zich enkele honderden mensen voor de bar en braken er flinke rellen uit.

Demonstranten voor de Stonewall Inn

Dagenlang werd er voor de Stonewall Inn gevochten tussen politie en demonstranten.

© U.S. Federal Government

Zo verliepen de Stonewall-rellen

Parade op het eerste jubileum

De rellen hielden een paar dagen aan en trokken in de hele VS de aandacht. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het land dat seksuele minderheden de handen ineensloegen en opkwamen tegen discriminatie en vervolging.

Homoseksuele mannen demonstreren.

In de jaren 1970 begonnen homoseksuelen in verschillende Amerikaanse steden te demonstreren.

© Library of Congress

De betekenis van de rellen werd de volgende zomer duidelijk, toen op 28 juni 1970 in New York, Los Angeles en Chicago de eerste Gay Pride Parades ooit werden gehouden ter herdenking van de Stonewall Inn-rellen. In de daaropvolgende jaren werden in steeds meer steden Gay Pride Parades georganiseerd, eerst in de VS en later ook in Europa. Gay Pride Parades hebben de LGBT-rechten meer onder de aandacht gebracht.

Video: Zie hoe de rellen het begin vormden van de LGBT-strijd

Video