Salem witch trials, close-up

Heksen en hekserij

Nog in 1944 wordt een Britse vrouw als heks veroordeeld. Het is het laatste proces in ruim vijf eeuwen van heksenvervolging in West-Europa.

Mensen zijn altijd al bang geweest voor het onbekende, voor monsters en voor andere mensen die ze niet begrijpen.

Al eeuwenlang doen er verhalen over heksen de ronde, en mensen begaan uit de angst voor hen de meest verschrikkelijke misdrijven.

Hieronder een aantal mijlpalen in de geschiedenis van de heks.

1480-1700: Het gouden tijdperk van de heksenjagers

Exacte gegevens zijn niet beschikbaar, maar men denkt dat er in deze periode tussen de 40.000 en 100.000 mensen wegens hekserij terechtstonden.

1563: Wiesensteig, Duitsland

De eerste grote heksenjacht in Europa. Er werden 63 vrouwen aangeklaagd wegens hekserij; ze werden allen schuldig bevonden en tot de brandstapel veroordeeld.

1590: North Berwick, Schotland

Er werden 70 mensen aangeklaagd voor hekserij omdat het slecht weer was toen Jacobus VI van Schotland naar Denemarken zou varen om daar zijn toekomstige vrouw, prinses Anna van Denemarken, te ontmoeten.

1612: Køge, Denemarken

De zaak Køge Huskors, waarbij een plaatselijke kruidenier een vrouw uit het dorp aanklaagde omdat zij zijn huis, dat door klopgeesten werd geplaagd, zou hebben behekst. In totaal werden er 20 vrouwen aangeklaagd, gearresteerd en wegens hekserij terechtgesteld.

1645-1646: Engeland

In de loop van zijn korte carrière lukte het de Engelse heksenjager Matthew Hopkins meer vrouwen voor hekserij te laten veroordelen dan in de hele eeuw daarvoor.

In totaal was Hopkins verantwoordelijk voor de verbranding van rond de 200 van de in totaal ongeveer 500 vrouwen die in de Engelse geschiedenis op de brandstapel de dood vonden als gevolg van heksenvervolging.

1692-1693, Massachusetts, VS

Tijdens de zogenaamde heksenprocesssen van Salem werden ruim 150 mensen aangeklaagd wegens hekserij. Uiteindelijk kwamen er slechts 19 voor de rechter. Ze werden allen schuldig bevonden en opgehangen.

1811: Rössel, Duitsland

Barbara Zdunk wordt terechtgesteld wegens hekserij – als laatste in Europa.

1836: Zuid-Amerika

Het laatste slachtoffer wordt door de Spaanse inquisitie ter dood veroordeeld – aangeklaagd en schuldig bevonden aan hekserij en ketterij.

1944: Londen, Engeland

Jane Yorke wordt aangeklaagd wegens hekserij op grond van de Engelse Heksenwet van 1735, omdat ze als spiritueel medium heeft opgetreden. De strafmaat was in de loop der jaren al flink verlaagd, en daarom wordt haar slechts een boete opgelegd van 5 pond.

Zij is de laatste die in het westen officieel als heks wordt aangeklaagd.

Bronnen:
De Deense Nationalencyklopædien
en.wikipedia.org
A history of witchcraft