J.D. Dallet/Imageselect

Oude Europeanen waren gek op struisvogeleieren

In de oudheid konden kooplieden rond de Middellandse Zee flink verdienen aan de handel in struisvogeleieren.

Het is al lange tijd bekend dat er vanaf de bronstijd (ca. 3000-1000 v.Chr.) tot ver in de ijzertijd veel werd gehandeld in producten gemaakt van struisvogelei.

Zo zijn er op diverse plekken in Zuid-Europa voorbeelden gevonden van eierschalen die zijn verwerkt tot bijvoorbeeld potten en kopjes.

Onderzoekers denken dat het ging om luxeproducten en weten dat voorwerpen van struisvogelei uit het Midden-Oosten en Egypte werden geïmporteerd.

Tot dusver was er echter maar weinig over de handel bekend. Maar in een nieuwe studie is een team van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië in de struisvogeleierenbranche van weleer gedoken.

Een struisvogel kan 2,75 meter lang worden en 150 kilo wegen.

© Shutterstock

Eieren komen van wilde struisvogels

Een inscriptie in de ruïnestad Nimrud in het huidige Irak duidt erop dat vorsten in die tijd struisvogels hielden.

De nieuwe studie toont echter aan dat eieren van gedomesticeerde struisvogels niet lijken op die waarvan de luxeproducten werden gemaakt. De bewerkte eieren doen meer denken aan die van wilde struisvogels.

‘Dat betekent dat mensen struisvogelnesten opspoorden om de eieren te stelen. Dat was gevaarlijk, want struisvogels kunnen je met één trap doden,’ zegt onderzoeksleider Tamar Hodos op archaeology.org.