John Theodor/ Shutterstock.com & Gift of The Clowes Fund Incorporated and E.B. Martindale, 1959
Schilderij van Jezus boven vijver

Wonderbaarlijke vondst: Hier genas Jezus een blinde

Volgens de Bijbel genas Jezus een blinde man in een vijver in Jeruzalem. Voor het eerst in 2000 jaar zien de acht treden van het wonderbaarlijke bassin weer het daglicht.

In de Stad van David in Jeruzalem hebben archeologen een aantal bijzondere stenen uit de ‘tijd van de wonderen’ blootgelegd.

In de Vijver van Siloam vonden ze de treden naar het bassin waar volgens de Bijbel een blinde man zich waste op verzoek van Jezus en zijn gezichtsvermogen terugkreeg.

Binnenkort kun je er een kijkje nemen, want eerder dit jaar kondigden de Israëlische autoriteiten aan dat het hele 2700 jaar oude bassin wordt opengesteld voor het publiek.

Acht bijbelse stenen zien het daglicht

In de oudheid maakte de Vijver van Siloam deel uit van de watervoorziening van Jeruzalem, en volgens deskundigen besloeg de vijver 5000 vierkante meter.

Een klein deel van het bassin is al blootgelegd, maar deze zomer hebben archeologen nog acht stenen gevonden in het oude reservoir.

Volgens hen is dit de eerste keer in twee millennia dat de Bijbelse stenen het daglicht zien.

De Vijver van Siloam werd gedempt tijdens de Eerste Joods-Romeinse Oorlog in 70 n.Chr., toen de Romeinen Jeruzalem verwoestten en de Tweede Tempel op de heilige Tempelberg platbrandden.

Jezus geneest blinde in de Vijver van Siloam

Het Evangelie volgens Johannes beschrijft hoe Jezus langs de vijver loopt nadat hij met de joden bij de tempel heeft gesproken.

Jezus en zijn volgelingen stuiten op een man die blind geboren is:

Stenen in Vijver van Siloam in Jeruzalem

De Vijver van Siloam maakte in de oudheid deel uit van de watervoorziening van Jeruzalem. Langs de kant zaten armen en zieken, onder wie de blinde man die Jezus volgens het Evangelie volgens Johannes weer liet zien.

© John Theodor/ Shutterstock.com

‘Zijn leerlingen vroegen: “Rabbi, hoe komt het dat hij blind was toen hij geboren werd? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders?”

“Hij niet en zijn ouders ook niet,” was het antwoord van Jezus, “maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden. Zolang het dag is, moeten we het werk doen van hem die mij gezonden heeft; straks komt de nacht en dan kan niemand iets doen. Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.”

Na deze woorden spuwde hij op de grond. Met het speeksel maakte hij wat modder, hij streek die op de ogen van de blinde en zei tegen hem: “Ga naar het badhuis van Siloam en was u daar.”

De man ging weg, waste zich, en toen hij terugkwam kon hij zien.’

Voor het eerst open voor publiek

Binnenkort kunnen belangstellenden de mythische plek met eigen ogen zien. Eerder dit jaar kondigden de Israëlische autoriteiten aan dat de gehele oude vijver zo snel mogelijk zal worden blootgelegd en opengesteld voor het publiek.

Dit zal de eerste keer in de moderne geschiedenis zijn dat mensen langs de waterkant kunnen zitten waar de blinde man zat toen volgens de Bijbel Jezus langsliep en zijn ogen genas.