La Tribune de l'Art
Jules Mazarin

Wie was kardinaal Jules Mazarin?

Jules Mazarin was een ambitieuze jongeman. Binnen enkele jaren had de kardinaal zo veel macht, dat hij het hart van de koningin won en Frankrijk twee decennia lang bestuurde.

Jules Mazarin (1602-1661) was een kardinaal en staatsman van Italiaanse afkomst, die in de 17e eeuw van Frankrijk een van de machtigste staten van Europa maakte met oorlog en diplomatie.

Als jonge diplomaat kwam Mazarin in dienst van de paus. Hij maakte zo’n goede indruk, dat hij de zeer belangrijke taak van pauselijk gezant in Frankrijk kreeg.

Hier trok Mazarin de aandacht van kardinaal Richelieu, die hem overhaalde om in dienst te treden van koning Lodewijk XIII van Frankrijk. Als beloning werd Mazarin benoemd tot kardinaal.

Jules Mazarin

Een nauwe band met de koningin-weduwe maakte van Mazarin de ongekroonde koning van Frankrijk.

© La Tribune de l'Art

Liet een enorm vermogen na

Na de dood van Richelieu en Lodewijk XIII werd Mazarin in 1643 minister van koningin-weduwe Anna, die voor de minderjarige Lodewijk XIV regeerde. Mazarin kreeg een intieme band met Anna en heerste twee decennia lang over Frankrijk, terwijl het land verwikkeld was in oorlogen en worstelde met slechte financiën en politieke onrust.

Mazarin was impopulair bij de Franse adel en overleefde diverse aanslagen en opstanden. Hij was wel succesvol in het buitenland en behaalde grote zeges op Spanje en Duitsland. Daarnaast bouwde hij een enorm vermogen op. Mazarin liet ook een heleboel kunst na, die nu te zien is in het Louvre.

In Denemarken is de naam van de kardinaal verbonden aan de met marsepein gevulde Mazarin-cake, maar waarom die naar hem vernoemd is, is onduidelijk.