Wikimedia Commons
Ishtar

Wie was de eerste bekende godheid?

In het oude Mesopotamië ontstond zo’n 5200 jaar geleden de eerste godheid waarvan we de naam kennen. De priesters van de liefdesgodin Inanna droegen vrouwenkleding en papten aan met de gelovigen.

Geschiedkundigen kunnen geen eenduidig antwoord geven op de vraag wie de eerste godheid was, omdat het moeilijk te bepalen is wanneer mensen begonnen te geloven.

Archeologen hebben verschillende figuren uit de steentijd gevonden die mogelijk werden aanbeden, maar hun betekenis en functie wordt betwist.

Zo zijn er in Europa meer dan 200 figuren gevonden van voluptueuze vrouwen met grote borsten en brede heupen, waarvan de oudste circa 35.000 jaar oud is. Deze zogeheten Venusbeeldjes werden mogelijk aanbeden als vruchtbaarheidsgodinnen.

Eerste godheid is minstens 5200 jaar oud

De eerste goden met een naam die we kennen, stammen uit het oude Mesopotamië, waar 5000-6000 jaar geleden het schrift ontstond.

Een godheid van wie de naam al vroeg werd vastgelegd, was Inanna – later ook bekend als Ishtar.

Zij was de godin van de liefde, vruchtbaarheid en oorlog in verschillende Mesopotamische culturen, en archeologen hebben haar naam gevonden op kleitabletten die dateren uit ongeveer 3200 v.Chr.

Inanna groeide rond 2000 v.Chr. uit tot een van de belangrijkste goden van Mesopotamië en haar verering draaide vaak om seksuele rituelen en een spel met genderrollen.

Mannen die in haar tempels werkten, kregen bijvoorbeeld vrouwennamen en droegen vrouwenkleding tijdens rituelen, en verschillende teksten suggereren dat ze seks hadden met mannelijke gelovigen.