Wanneer werd Jezus wit?

Jezus is vaak afgebeeld als een witte man. Maar de weergave op de schilderijen klopt niet met hoe hij er vermoedelijk echt uitzag.

Jezus is vaak afgebeeld als een witte man. Maar de weergave op de schilderijen klopt niet met hoe hij er vermoedelijk echt uitzag.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

De historische Jezus leefde circa 2000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Dat betekent dat hij een donkere huidskleur en donker haar had. Maar op zeer vroege christelijke afbeeldingen lijkt Jezus al totaal niet meer op de donkere, bebaarde jood die hij was.

Zelfs op het oudst bekende portret, van rond 235, is Jezus een gladgeschoren Grieks-Romeinse man.

Dat komt waarschijnlijk doordat de vroegste afbeeldingen meer bedoeld waren om Jezus te laten zien als leider van het nieuwe christelijke geloof dan om hem realistisch af te beelden.

Daarom werd hij voorgesteld volgens de plaatselijke artistieke tradities en leek hij op een Romeinse god.

Kijk hoe Jezus er in het echt uitzag:

Witte Jezus verspreidt zich

Ook in de klassieke oudheid werd Jezus afgebeeld volgens het heersende ideaalbeeld: als een oude filosoof met een lichte huid, lang haar en een baard. In de Byzantijnse kerk was de witte Jezus een geliefd motief, en door de dominantie van Constantinopel in de middeleeuwen werd dit de gangbare afbeelding van Jezus.

De lichte Jezus werd nog populairder tijdens de renaissance en verscheen in veel meesterwerken van schilders als Leonardo da Vinci en Michelangelo.

Toen Europese kolonisten zich over de wereld verspreidden, volgde de witte Jezus, die overal voet aan de grond kreeg.

Lokale voorstellingen van Jezus zijn echter niet alleen een westers verschijnsel. Er bestaan etnische varianten van Jezus bij gelovigen in Ethiopië, China en elders.