De historische Jezus leefde circa 2000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Dat betekent dat hij een donkere huidskleur en donker haar had. Maar op zeer vroege christelijke afbeeldingen lijkt Jezus al totaal niet meer op de donkere, bebaarde jood die hij was.
Zelfs op het oudst bekende portret, van rond 235, is Jezus een gladgeschoren Grieks-Romeinse man.
Dat komt waarschijnlijk doordat de vroegste afbeeldingen meer bedoeld waren om Jezus te laten zien als leider van het nieuwe christelijke geloof dan om hem realistisch af te beelden.
Daarom werd hij voorgesteld volgens de plaatselijke artistieke tradities en leek hij op een Romeinse god.
Kijk hoe Jezus er in het echt uitzag:




Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van.
Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was.
Jezus’ huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen. Maar volgens de Bijbel moest Judas Jezus actief aanwijzen aan de Romeinen, wat erop duidt dat hij er net zo uitzag als de andere joodse mannen.
Zo zag Jezus er waarschijnlijk uit
In 2001 reconstrueerden deskundigen Jezus’ uiterlijk met forensische methoden. Het resultaat was een kortharige man met een getinte huid en grove gelaatstrekken, wat klopt met het uiterlijk van de gemiddelde joodse man uit die tijd.
Witte Jezus verspreidt zich
Ook in de klassieke oudheid werd Jezus afgebeeld volgens het heersende ideaalbeeld: als een oude filosoof met een lichte huid, lang haar en een baard. In de Byzantijnse kerk was de witte Jezus een geliefd motief, en door de dominantie van Constantinopel in de middeleeuwen werd dit de gangbare afbeelding van Jezus.
De lichte Jezus werd nog populairder tijdens de renaissance en verscheen in veel meesterwerken van schilders als Leonardo da Vinci en Michelangelo.
Toen Europese kolonisten zich over de wereld verspreidden, volgde de witte Jezus, die overal voet aan de grond kreeg.
Lokale voorstellingen van Jezus zijn echter niet alleen een westers verschijnsel. Er bestaan etnische varianten van Jezus bij gelovigen in Ethiopië, China en elders.