Library of Congress
Moslimvrouwen

Waarom dragen veel moslima’s een hoofddoek?

Moeten moslimvrouwen zich bedekken of niet? Al 1400 jaar discussiëren geleerden over de interpretatie van de Koran inzake bedekking van vrouwen.

‘Zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun aantrekkelijkheden niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is, en zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen.'

Zo luidt een van de regels in het heilige boek van de moslims, de Koran, over vrouwelijke bedekking.

Bijna 1400 jaar nadat de profeet Mohammed in 632 n.Chr. stierf, betwisten religiehistorici en gelovige geleerden nog steeds of deze en andere zinnen moslimvrouwen opdragen om een hoofddoek te dragen.

Op deze manier zijn veel moslimvrouwen bedekt

De vermeldingen van vrouwelijke bedeking in religieuze islamitische teksten worden verschillend geïnterpreteerd. Lokale cultuur en tradities bepalen voor een groot deel hoe vrouwen gekleed gaan.

Hijab
© Shutterstock

Hijab

Landen: O.a. Egypte, Turkije en Irak.

Hijab is een verzamelbegrip voor verschillende hoofddoeken. Een hijab bedekt meestal het haar, de nek en de schouders, maar sommige modellen zitten los over het haar of lijken op een tulband. Hijab is de meest gebruikte bedekking bij moslimvrouwen in het Westen.

Chador
© Shutterstock

Chador

Landen: Iran en Afghanistan.

Een chador is een soort grote sjaal die om de nek wordt vastgemaakt met een speld. De chador bedekt het hele lichaam – behalve het gezicht. De dracht is meestal zwart, maar soms ook gekleurd. De chador komt vooral veel voor in Iran.

Nikab
© Shutterstock

Niqab

Landen: O.a. Saoedi-Arabië en de Golfstaten.

De nikab komt oorspronkelijk uit de Arabische omgeving en bedekt het hele lichaam en gezicht, met een kleine opening voor de ogen. De nikab zorgt voor veel politieke discussies en is in een aantal landen verboden – ook in islamitische landen als Marokko, Tunesië en Azerbeidzjan.

Boerka
© Shutterstock

Burka

Landen: Afghanistan en Pakistan.

De boerka bedekt alles – het gezicht en het lichaam. De drager kan door een stukje gaas bij het gezicht wel zien. De boerka komt veel voor in Afghanistan, en van 1996 tot 2001 verplichtte het Talibanregime vrouwen om een boerka te dragen.

Experts zijn het niet eens

De meesten zijn het erover eens dat de Koran zowel mannen als vrouwen voorschrijft om zich bescheiden en vroom te kleden. Maar critici benadrukken dat de religieuze teksten niet eenduidig zijn en niet uitleggen hoe en hoeveel de vrouwen zich moeten bedekken.

LEES OOK: Wat is de ramadan? Alles over de islamitische vastenmaand

Om die reden zijn de religieuze teksten ook in delen van de moslimwereld verschillend geïnterpreteerd, en waar vrouwen in sommige gebieden alleen het haar bedekken, bedekken ze ergens anders hun hele gezicht.

Moslimvrouwen

De traditionele bedekking van vrouwen komt uit de Koran, maar wat deze precies inhoudt wordt op verschillende manieren uitgelegd.

© Library of Congress

De hoofddoek bestond al voor de islam

De bedekking van vrouwen is geen islamitische uitvinding. Er zijn al Mesopotamische standbeelden uit 2500 v.Chr. van bedekte vrouwen, en in het oude Assyrië golden er strenge regels voor de vrouwelijke kleding.

Bij de Assyriërs waren hoofddoeken en sluiers alleen voor de bovenklasse en dus voor vrouwen van stand. Daarom riskeerden slaven en prostituees zware straffen als ze toch een hoofddoek droegen.

Ook in het oude Perzië en Griekenland bedekten vrouwen zich als ze het huis verlieten om geen mannelijke aandacht te trekken.