Biblioteca Apostolica Vaticana
Bijbel

Uv-licht onthult verborgen hoofdstuk van de Bijbel

In het Vaticaan is een tot nu toe onbekende versie van het Evangelie volgens Matteüs opgedoken in een 1300 jaar oud manuscript. Dit kan tot wijzigingen in het evangelie leiden.

Toen de mediëvist Grigory Kessel van het Oostenrijkse wetenschappelijke instituut onlangs een 1300 jaar oud manuscript uit de bibliotheek van het Vaticaan mocht onderzoeken, deed hij een spectaculaire ontdekking.

Toen het document werd beschenen met uv-licht, vond hij sporen van een tekst in het Oud-Syrisch. Het bleek een deel van het Evangelie volgens Matteüs te zijn, maar het verschilt in meerdere opzichten van de versie die wij kennen, vertaald uit de Griekse versie.

In Matteüs 12:1 staat: ‘In die tijd liep Jezus op een sabbat door de korenvelden. Zijn leerlingen hadden honger en begonnen aren te plukken en ervan te eten.’ In de pas ontdekte versie kunnen we lezen: ‘... begonnen aren te plukken, ze in hun handen te wrijven en ze op te eten.’

Dat lijkt misschien een onbeduidend verschil, maar als het om religie gaat, kunnen de kleinste nuances van belang zijn, want elk woord wordt op een goudschaaltje gewogen.

Angels and Demons

Het gonst al jaren van de geruchten over verborgen boodschappen en documenten in de bibliotheek van het Vaticaan. Angels and Demons van Dan Brown speelt hierop in.

© "Angels & Demons", Columbia Pictures

Oude teksten werden vaak overschreven

Er worden wel vaker oude teksten onder andere schrijfsels aangetroffen. Perkament en papier waren duur, en om nieuwe teksten te produceren moesten schrijvers vaak oude letters van het benodigde papier en perkament schrapen.

De ontdekking van Kessel is toch indrukwekkend: ‘Tot voor kort waren slechts twee manuscripten bekend die de oude Syrische vertaling van de evangeliën bevatten,’ aldus de onderzoeker.

De Syrische vertaling die hij vond was minstens 100 jaar vóór de oudst bekende Griekse vertalingen geschreven.

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de vertaling dichter bij het oorspronkelijke evangelie staat.