Shutterstock
Scientologykerk in Los Angeles.

Scientology - sciencefiction of religie?

Veel mensen hebben een duidelijke mening over scientology, maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen? Volg deze beweging van het eerste eurekamoment in de tandartsstoel tot de definitieve doorbraak in Hollywood.

Is scientology een religie of oplichterij? Lees hier het verhaal van de beweging – van het eerste visioen tot de doorbraak in Hollywood.

Lachgas bij de tandarts

Het begon allemaal tijdens een tandartsbezoek in 1938 in de Verenigde Staten.

De man in de tandartsstoel was de 27-jarige Amerikaan Lafayette Ron Hubbard, schrijver van sciencefictionboeken. Hij was daar alleen om een tand te laten trekken maar na de verdoving met lachgas ‘trad hij buiten zijn lichaam’.

Hubbard was er nu van overtuigd dat we niet zijn gebonden aan de gevangenis van ons lichaam, maar deze kunnen verlaten en een nieuw, jong exemplaar kunnen betreden. Het eeuwige leven was een feit.

L. Ron Hubbard was een ander man geworden en beschreef zijn religieuze ervaring in het boek Excalibur.

Scientology begon met een bestseller

De tekst zag echter nooit het daglicht, omdat de inhoud volgens L. Ron Hubbard zo explosief was dat ‘vier van de 15 mensen die het manuscript lazen krankzinnig werden’.

In de jaren daarna werkte L. Ron Hubbard zijn theorieën verder uit, waarna hij in 1950 de scientologybijbel publiceerde: Dianetica: de moderne wetenschap van geestelijke gezondheid.

Het principe van het werk – en scientology in het algemeen – is als volgt: de mens is een spiritueel wezen dat zich via speciale therapie, ‘dianetica’, kan bevrijden van trauma’s en daardoor goddelijk inzicht kan verkrijgen. Hierdoor kan de ziel het lichaam verlaten en een nieuw omhulsel innemen, en dus eeuwig leven.

L. Ron Hubbard houdt een lezing over dianetica

De oprichter van scientology, L. Ron Hubbard, houdt in 1950 een lezing over de dianetica, een therapie die hij beschrijft in zijn bestseller Dianetica: de moderne wetenschap van geestelijke gezondheid.

© Wikimedia Commons/Los Angeles Daily News

Van bestseller tot religie

Hubbards semireligieuze werk werd een gigantische bestseller. Er zijn inmiddels 88 miljoen exemplaren van de Dianetica verkocht in meer dan 50 landen wereldwijd.

L. Ron Hubbard gebruikte de bestseller in het begin van de jaren 1950 als basis voor een nieuwe religie: scientology.

‘Hij begon zelf te geloven dat hij echt goddelijk en een verlosser was,’ schreef Hubbards toenmalige vrouw, Sara Northrup, over haar man in 1952.

Twee jaar later, in 1954, opende de eerste scientologykerk haar deuren in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Die kerk is nog steeds het hoofdkwartier van scientology, met leden over de hele wereld. Op dit moment zijn er zo’n 8500 scientologykerken verspreid over de hele wereld.

David Miscavige, leider van scientology

In 1986 overlijdt L. Ron Hubbard, oprichter van de scientologykerk. Zijn assistent David Miscavige neemt het over, en tot op de dag van vandaag is hij de religieuze leider van de beweging.

© Wikimedia Commons

Scientology betaalt geen belasting

Scientology zelf beweert dat de beweging op dit moment meer dan acht miljoen leden rijk is. Dit is echter zeer twijfelachtig, aangezien afvallige scientologen beweren dat scientology nauwelijks meer dan 100.000 actieve leden heeft.

Toen L. Ron Hubbard in 1986 overleed, trad zijn persoonlijke assistent, David Miscavige, in zijn voetsporen. Zes jaar later, in 1993, werd scientology in de VS officieel erkend als kerk. Dat was een grote overwinning omdat scientology nu geen belastingen meer hoefde te betalen.

Volgens critici kregen de scientologen dit alleen voor elkaar omdat ze dreigden alle belastingmedewerkers aan te klagen als ze niet erkend werden als kerk.

De belastingvrijstelling heeft scientology steenrijk gemaakt. De beweging beschikt over een vermogen van ongeveer 3 miljard dollar.

Zo word je scientoloog

Auditing bij scientology met E-meter

Binnen scientology gebruikt men een E-meter om ‘auditing’ uit te voeren.

© ANDREW WALTERS/Imageselect

Scientology is een mix van psychotherapie en religie die spiritueel inzicht biedt dankzij speciale sessies die ‘auditing’ worden genoemd.

Tijdens auditing gaan leden terug naar trauma's uit dit of een vorig leven om ze te wissen en zichzelf 'spritueel te bevrijden'.

Hier gebruiken ze een zogenaamde ‘auditor’ en E-meter voor, een kastje met twee draden met elektroden, dat volgens scientology trauma’s kan opsporen bij degene die de elektroden vasthoudt.

Zogenoemde ‘preclears’ bereiken het ultieme inzicht en bevrijden zich uiteindelijk van hun vleselijke omhulsel door met behulp van therapie verschillende stadia te doorlopen op weg naar het hoogste spirituele niveau: ‘OT VIII’.

Een cruiseschip als vaartuig naar perfectie

Freewinds – cruiseschip scientology

De Freewinds is het cruiseschip van scientology, gelegen in het Caribisch gebied. Alleen op dit schip kunnen scientologen het hoogst haalbare niveau van de religie bereiken: OT VIII.

© Wikimedia Commons

OT staat voor operating thetan. ‘Thetan’ betekent in scientology de ziel en ‘operating’ wil zeggen dat deze het lichaam kan verlaten.

Dit stadium, en dus het vooruitzicht op eeuwig leven, kan echter alleen worden bereikt als je de 'brug naar totale vrijheid' oversteekt.

Dit doen leden door intensieve therapiesessies te volgen en de werken van L. Ron Hubbard te bestuderen.

Lees ook: De 12 goden van de Olympus

De prijs van scientology

Uit berekeningen blijkt dat scientologen gemiddeld bijna een half miljoen dollar betalen om helemaal bovenaan de religieuze ladder van scientology te komen.

Hoe meer geld je in de kerk stopt, hoe meer ‘inzicht’ je krijgt – wat je uiteindelijk het eeuwige leven kan opleveren in de vorm van reïncarnatie.

Naast deze half miljoen komen er ook nog kosten voor onder andere auditing, reizen en donaties bij, wat gemakkelijk kan oplopen tot een paar miljoen dollar.

Nicole Kidman en Tom Cruise

Nicole Kidman en Tom Cruise in 1992. Tom Cruise is nog steeds een belangrijke naam voor scientology. In het begin van hun 11-jarige relatie was Kidman ook geïnteresseerd in de beweging.

© Shutterstock

Tom Cruise – het gezicht van scientology

Natuurlijk kan niet iedereen zomaar de rekening van scientology spekken met een paar miljoen.

Daarom is de beweging al decennialang heel bewust bezig om rijke Hollywoodsterren naar binnen te lokken.

In de jaren 1950 lanceerde L. Ron Hubbard zijn ‘Project Celebrity’, waarmee hij leden financieel beloonde als ze een Hollywoodster wisten te ronselen voor scientology.

Eind jaren 1960 opende scientology het eerste zogenoemde Celebrity Center in Hollywood in Los Angeles. Later kwamen daar filialen in New York, Las Vegas en Nashville bij.

De meest prominente leden van scientology op dit moment zijn de acteurs John Travolta en Tom Cruise.

Met name Tom Cruise is het gezicht geworden van de religieuze sekte sinds hij tijdens een interview met de Amerikaanse tv-journaliste Barbara Walters in 1992 aangaf lid te zijn.

Tom Cruise krijgt scientology-onderscheiding

In 2004 kreeg Tom Cruise de ‘Freedom Medal of Valor’ van scientology tijdens een pompeuze ceremonie in Los Angeles. De leider van de beweging, David Miscavige, noemde Cruise ‘de meest toegewijde scientoloog ter wereld‘.

In 2004 kreeg Tom Cruise de ‘Freedom Medal of Valor’ van scientology tijdens een pompeuze ceremonie in Los Angeles. De leider van de beweging, David Miscavige, noemde Cruise ‘de meest toegewijde scientoloog ter wereld‘.

South Park vs. scientology

In 2005 kreeg de Amerikaanse tekenfilmserie South Park het aan de stok met scientology. In de aflevering Trapped in the Closet werd Tom Cruise belachelijk gemaakt en, nog erger, er werden geheimen over de sekte onthuld die alleen hooggeplaatste leden mochten weten.

In de aflevering leggen de makers van South Park uit dat volgens scientology er vier quadriljoen jaar geleden goddelijke wezens – ‘thetans’ – leefden in een afgelegen melkwegstelsel.

Maar 75 miljoen jaar geleden werden de thetans gevangen door de intergalactische krijgsheer Xenu en naar de aarde verbannen. Hier werden ze vastgeketend aan vulkanen en opgeblazen met waterstofbommen, waardoor hun zielen zich in mensen vestigden.

Het doel van scientology is om de thetans weer in contact te brengen met hun goddelijke oorsprong, zodat zij – de zielen – zich kunnen bevrijden uit hun aardse lichaam, een nieuw lichaam kunnen overnemen en zo onsterfelijk worden.

Tom Cruise was ziedend en weigerde reclame te maken voor Mission: Impossible 3 als de South Park-aflevering nog eens zou worden uitgezonden. Scientology dreigde de makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, met juridische stappen als de aflevering nog één keer zou worden herhaald.

In 2011 bleek dat scientology na dit incident de makers van South Park probeerde zwart te maken in de pers, maar zonder het gewenste resultaat.

Lees ook: 5 wilde profetieën van Nostradamus

De geschiedenis van scientology

1950: De ‘bijbel’ van scientology verschijnt

Sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard publiceert het boek Dianetica: de moderne wetenschap van geestelijke gezondheid. Het boek wordt een internationale bestseller en vormt de basis van de scientologydoctrine.

1952: Scientology wordt een religie

L. Ron Hubbard publiceert Scientology: een historisch verhaal van de mens en presenteert voor het eerst de principes van zijn nieuwe religie.

1954: Scientology opent haar eerste kerk

De ‘Church of Scientology’ opent op Sunset Boulevard – de eerste officiële kerk van de nieuwe religie.

1986: L. Ron Hubbard overlijdt

De oprichter van scientology sterft aan een hartaanval op zijn ranch in de buurt van San Luis Obispo, Californië. Zijn assistent David Miscavige neemt het stokje over als religieus leider van de beweging.

1993: Scientology wordt in de VS erkend als kerk

Na meer dan 40 jaar strijd tegen het Amerikaanse belastingsysteem krijgt scientology de status van kerk – ze hoeven nu geen belasting meer te betalen.

2015: Documentaire opent de aanval op scientology

De HBO-documentaire Going Clear gaat in première en schildert de binnenste cirkel van scientology af als een stel geldverslindende, gewelddadige psychopaten die hun huidige leden mishandelen en voormalige leden intimideren.

Scientology slaat terug met een brief van wel vijf pagina’s lang in The Hollywood Reporter.

Hierin beweert de kerk dat Alex Gibney in zijn documentaire gemiddeld elke twee minuten een ernstige fout maakt.

Documentaire vertelt grimmige waarheid over scientology

De lijst van Hollywoodsterren die scientology de rug toe hebben gekeerd, wordt steeds langer en veel acteurs en tv-persoonlijkheden hebben hun ongezouten mening gegeven.

In de explosieve documentaire Going Clear van Alex Gibney uit 2015 vertelt een aantal van hen over hun ervaringen met scientology. En die waren allesbehalve positief.

Volgens de documentaire bespioneert scientology haar leden aan de lopende band en dreigt ze geheimen over hun privéleven te onthullen als ze de kerk verlaten. Het meest indrukwekkend zijn de gruwelijke beelden uit ‘The Hole’ – het heropvoedingskamp van scientology.

The Hole bestaat uit een aantal lege trailers vlak voor het kerkterrein in Californië. Hier worden ‘twijfelaars’ maandenlang onderworpen aan zware lichamelijke arbeid en lijfstraffen, met alleen voedselresten van de kerk op het menu.

Een van de meest uitgesproken critici in de documentaire is scenarioschrijver en regisseur Paul Haggis (Million Dollar Baby, Crash). Hij had in 2011 al verteld over zijn ervaringen met scientology in een uitgebreid artikel in The New Yorker.

‘Ik zat 34 jaar lang in een religieuze sekte en iedereen zag het. Ik begrijp niet waarom ik het zelf niet kon zien,’ zegt hij in het interview.

5 bekende scientologen of ex-scientologen

John Travolta bij première van scientologyfilm

John Travolta en zijn vrouw Kelly Preston bij de première van de geflopte scientologyfilm Battlefield Earth, waarin Travolta de hoofdrol vertolkte. De film is gebaseerd op een sciencefictionroman van L. Ron Hubbard uit 1982.

© Flickr/RA.AZ og Shutterstock

Tom Cruise

Tom Cruise – gezicht van scientology en de enige die de Freedom Medal of Valor heeft ontvangen.

John Travolta

Speelde een belangrijke rol bij de verfilming van L. Ron Hubbards roman Battlefield Earth. Hij is al tientallen jaren lid van scientology.

Chick Corea

Jazzmuzikant en componist.

Elisabeth Moss

De ster van The Handmaid’s Tale en Mad Men.

Beck

De vader van deze Amerikaanse muzikant was al heel lang lid van scientology en Beck zet de traditie voort.

Scientology-woordenboek

Stapel scientologyboeken over dianetica

Een stapel met L. Ron Hubbards Dianetica en een parodie op het boek door het Amerikaanse satirische tijdschrift National Lampoon: Diarrhetics.

© Flickr/Anonymous9000 en Shutterstock

De belangrijkste termen binnen scientology uitgelegd.

Auditing

Auditing is een speciale therapie of spirituele begeleiding die centraal staat in de leer van scientology. Het doel van auditing is om trauma’s uit dit of een vorig leven op te sporen en te wissen om zo ‘spirituele bevrijding' te bereiken.

E-meter

De E-meter is het belangrijkste instrument tijdens de audit en wordt gebruikt door een ‘auditor’. De E-meter is een kastje met twee draden met elektroden, die volgens scientology trauma’s kan opsporen bij degene die de elektroden vasthoudt.

Engram

Volgens scientology wordt de mens beperkt door zijn reactieve verstand. Hier worden alle pijnlijke of traumatische ervaringen opgeslagen – ook wel engrammen genoemd. Volgens scientology manifesteren engrammen zich als irrationeel gedrag en psychosomatische ziekten.

Clear

Volgens scientology bereik je middels de therapievorm ‘auditing’ een toestand die ‘clear’ heet. Dit gebeurt zo gauw je helemaal vrij bent van de trauma’s – engrammen genoemd – uit je huidige en vorige levens.

Dianetica

Dianetica is een theorie en therapie, ontwikkeld door de grondlegger van scientology, L. Ron Hubbard. De dianetica wordt uitgelegd in Dianetica: de moderne wetenschap van geestelijke gezondheid en richt zich op de structuur en functie van het bewustzijn.