Schriftelijke bronnen bevestigen de kruisiging van Jezus

Historische bronnen bevestigen dat Jezus stierf aan het kruis, maar de deskundigen twijfelen in hoeverre hij 'wonderen' verrichtte.

Historische bronnen bevestigen dat Jezus stierf aan het kruis, maar de deskundigen twijfelen in hoeverre hij 'wonderen' verrichtte.

Shutterstock

Buiten de Bijbel wordt Jezus genoemd door een aantal Romeinse geschiedschrijvers.

Zo meldt Tacitus (56-120 n.Chr.) in zijn werk Annales dat de christenen genoemd zijn naar ‚ÄėChristus, die de procurator Pontius Pilatus onder de heerser Tiberius liet terechtstellen‚Äô.

Uitgebreide beschrijvingen

Josephus (ca. 37-100 n.Chr.) verwijst in zijn 20-delige Antiquitates Judaicae twee keer naar Jezus.

In deel 20 noemt hij Jacobus ‚Äėde broer van Jezus, die Christus genoemd wordt‚Äô. In deel 18 vinden we een uitgebreider beschrijving.

Jezus is ‚Äėeen wijs man, die wonderbaarlijke daden verrichtte‚Äô. Er wordt ook gewag gemaakt van de kruisiging en de opstanding ‚Äėop de derde dag, zoals in de profetie√ęn was voorspeld‚Äô.

Consensus over de kruisiging

De authenticiteit van deel 18 is echter zeer omstreden, en volgens veel historici is de passage over Jezus later door christenen toegevoegd.

Op basis van de historische bronnen denken verreweg de meeste historici dat Jezus zo‚Äôn 2000 jaar geleden leefde in het huidige Isra√ęl, en dat hij een prediker was die door de Romeinen werd gekruisigd.

Valse relikwie√ęn brachten fortuin op

In de middeleeuwen werd Europa overspoeld met christelijke relikwie√ęn, en oplichters liepen binnen met de verkoop van ‚Äėheilige‚Äô voorwerpen die van Jezus zouden zijn geweest.

Dit zijn de typische neprelikwie√ęn:

(het artikel gaat door onder de afbeeldingen)

Hoe zag Jezus eruit?

De Bijbel noch historische bronnen beschrijven het uiterlijk van Jezus.

Mannen waren gemiddeld 160 cm lang en wogen 50 kilo.

Net als anderen in het Midden-Oosten had Jezus vermoedelijk een lichtgetinte huidskleur, donker haar en een korte kroesbaard.

In 2001 werd er op basis van een schedel een schets gemaakt van een mogelijke Jezus.

© Getty Images