Pasen: Wanneer valt Pasen?

Het paasfeest valt elk jaar op een andere datum. Zo kun je berekenen wanneer het Pasen is.

11 februari 2019 door Jeppe Nybye

Wanneer valt Pasen?

Het paasfeest valt elk jaar op een andere datum. Om te weten wanneer het Pasen is, moet je de maanfasen kennen en weten hoe de zondagen vallen. Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt - en bij schrikkeljaren twee dagen - veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar.

De achterliggende berekening is ingewikkeld, maar er is een vuistregel: eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox. De lente-equinox, het tijdstip dat de zon loodrecht boven de evenaar staat en de lengte van dag en nacht ongeveer gelijk zijn, valt rond 20 of 21 maart. Pasen kan dus alleen vallen tussen 22 maart en 25 april.

Pasen de komende jaren:

  • 21 april 2019
  • 12 april 2020
  • 4 april 2021
  • 17 april 2022
  • 9 april 2023

Daarom vieren we Pasen

In 30 n.Chr. zuchtte Palestina onder de Romeinse bezetting. Allerlei predikers stookten de bevolking op om in opstand te komen. Een van die figuren onderscheidde zich van de rest: Jezus van Nazareth kreeg de massa’s achter zich, waardoor de Romeinen zich bedreigd voelden. 

De Romeinen pakten hem op en veroordeelden hem tot de doodstraf. Volgens de evangeliën stierf Jezus na een paar uur aan het kruis, terwijl hij riep: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten.’ Drie dagen later zou hij weer zijn opgestaan uit het graf, en dat wordt gevierd met Pasen.

Het paasfeest is een van de belangrijkste christelijke feestdagen, voorafgegaan door 40 dagen vasten. De paasweek duurt van palmzondag tot eerste paasdag. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en eerste paasdag herinneren aan de gebeurtenissen uit de laatste dagen van het leven van Jezus.

Bekijk ook ...