De dode Formosus kreeg een diaken toegewezen, die hem moest verdedigen tegen de aanklachten van Stefanus VI.

© Nantes Museum of Arts

Lichaam van paus kwam voor de rechter

Na een machtsstrijd in de 9e eeuw werden pausen als vliegen gedood, maar paus Stefanus VI kreeg een idee. Benodigdheden: het vergane lijk van een eerdere paus en een rechtszaak.

22 mei 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Als gevolg van christelijke machtsconflicten werden pausen vanaf eind 9e eeuw als vliegen gedood.

In 897 nam paus Stefanus VI echter een uniek besluit, toen hij het lichaam van zijn voorganger Formosus liet opgraven, het in een pauselijk gewaad hulde en het voor de rechter bracht.

Tijdens het proces ging Stefanus VI tegen het lijk tekeer en beschuldigde hij Formosus ervan op twee plaatsen tegelijk bisschop te zijn, wat in strijd was met het canonieke recht. De aanklacht was waarschijnlijk een poging om te verhullen dat Stefanus VI zelf van precies hetzelfde vergrijp kon worden beschuldigd.

Aardbeving tijdens rechtszaak

Aangezien Formosus degene was die Stefanus VI tot bisschop had benoemd, probeerde de nieuwe paus zich tegen aanklachten te beschermen door zijn voorganger te laten veroordelen en daarmee al zijn besluiten ongeldig te maken.

De dode had beperkte mogelijkheden om zich te verdedigen, en zelfs toen er tijdens de rechtszaak een aardbeving plaatsvond, werd dit niet als een teken gezien.

Formosus werd veroordeeld en zijn lichaam werd in de Tiber gegooid. De burgers van Rome waren echter niet te spreken over de acties van Stefanus VI. Niet veel later werd de nieuwe paus gevangengenomen en in zijn cel gewurgd.

Bekijk ook ...