Kuisheid, gehoorzaamheid en armoede: handboek beteugelde nonnen
Bonte kleding en onkuis gedrag betekenen een enkele reis naar de hel, zo dacht de Engelse bisschop Aldelmus. In de 8e eeuw schreef hij een boek met raad voor nonnen die een godvruchtig leven wilden leiden.

Aldelmus wilde de nonnen onderrichten en ervoor zorgen dat ze hun kuisheid bewaarden.
Voor de 8e-eeuwse Engelsen vormden ze het toonbeeld van eerbaarheid en godvruchtigheid.
Maar niet alle Londense nonnen wisten het smalle pad van de zedelijkheid te bewandelen, en sommigen leken wat hulp nodig te hebben om de wereldlijke verleidingen te kunnen weerstaan.
Die hulp kwam in de vorm van een boekje, dat zo’n 1300 jaar geleden werd geschreven door de Engelse bisschop Aldelmus.
De Laude Virginitatis – Lof van de maagdelijkheid – was bedoeld voor een bescheiden nonnenklooster in Barking Abbey in Oost-Londen.
Het klooster viel onder het gezag van Aldelmus, en hij kende de nonnen dan ook goed.
Klaarblijkelijk maakte hij zich zo veel zorgen over hen dat hij zich genoodzaakt zag hen van een handboek te voorzien, waarin hij ze op het hart drukte dat hun maagdelijkheid het belangrijkste was dat ze bezaten.
De vrouwen kregen ook praktische adviezen over de manier waarop ze zich moesten kleden en gedragen als ze zich eens een enkele keer buiten de veilige kloostermuren begaven.
Zo moesten ze ervoor waken dat hun kleding de aandacht van jonge mannen trok.
‘Als u zich uitbundig kleedt en naar buiten gaat om op te vallen, en als u de jonge mannen in de ogen kijkt en zij smachtend terugkijken, heeft u het vuur van de geslachtelijke verwachting aangewakkerd.
Dan valt u meer te verwijten dan wanneer u zich kuis en bescheiden had opgesteld,’ aldus de bisschop.