Heilig bot is niet van een apostel van Jezus

Ruim 1500 jaar dachten monniken in Rome dat ze waakten over resten van de apostel Jakobus, die mogelijk Jezus’ broer was.

Ruim 1500 jaar dachten monniken in Rome dat ze waakten over resten van de apostel Jakobus, die mogelijk Jezus’ broer was.

Museo del Prado

Uit onderzoek van een fragment van een menselijk dijbeen blijkt dat de Santi XII Apostoli in Rome toch geen aardse resten heeft van Jakobus de Mindere, een apostel van Jezus. Het onderzoek werd gedaan door de Deense scheikundehoogleraar Kaare Lund Rasmussen in samenwerking met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen.

De monniken hadden Lund Rasmussen zelf benaderd om erachter te komen of de kerk echt in het bezit was van botfragmenten van twee van Jezus’ apostelen: Jakobus en Filippus. Jakobus wordt door sommige christenen als een broer van Jezus beschouwd.

Volgens sommige christenen was Jakobus de Mindere een broer van Jezus.

© Museo del Prado

De botten kwamen rond 500 n.Chr. in het bezit van de Santi XII Apostoli. Het was toen heel gewoon dat de graven van christelijke martelaars werden geopend om de botten over te brengen naar andere kerken, waar ze werden aanbeden.

De monniken in Rome zouden een voet van Filippus hebben gehad, die te poreus was om te onderzoeken. Een stuk van het vermeende dijbeen van Jakobus kon wel worden gedateerd.

Bot was van vroege christen

Kaare Lund Rasmussen moest de monniken teleurstellen. Volgens koolstof 14-datering was het dijbeen van iemand die leefde tussen 214 en 340 n.Chr. De Bijbelse Jakobus zou in 62 n.Chr. zijn gestorven.

Koolstof 14-datering onthult hoe het zit

‘Hoewel het relikwie niet afkomstig is van Jakobus, werpt het toch licht op de geschiedenis van het vroege christendom,’ zegt Lund Rasmussen tegen wetenschapssite EurekAlert. Hij vervolgt:

‘Het is zeer waarschijnlijk dat degene die het dijbeen naar de Santi XII Apostoli bracht, dacht dat het van Jakobus was. De persoon moet het uit een christelijk graf hebben gehaald, dus het was van een vroege christen, apostel of niet.’