YULI SCHWARTZ/IAA & Idan Horan/IAA
Hathor Israel

Gepensioneerde vindt Egyptische godin op strand

Haar man dacht dat ze gek was geworden toen ze zei dat ze in het water een bijzondere steen zag, die ze wilde pakken. Maar nu dromen veel amateurarcheologen van een even indrukwekkende vondst.

Samen met haar man maakt de 74-jarige Israëlische Lydia Marner altijd een ochtendwandeling langs het strand van Palmachim bij Tel Aviv. Maar in juni van dit jaar zag ze plotseling een steen in het water drijven, die er niet uitzag als een gewone steen.

‘Ik zag dat er iets bijzonders aan was,’ zei ze. En dat was ook zo.

Eerst had Marners man geen zin om een nat pak te halen om een of andere steen mee naar huis te nemen, maar Marner maakte foto’s en stuurde die naar vrienden.

Zij opperden om contact op te nemen met de Israëlische dienst voor oudheden, die meteen belangstelling had en po0lshoogte ging nemen.

Egyptische god werd aanbeden in het oude Israël

Bronstijdexpert dr. Amir Golani bevestigde dat de steen in werkelijkheid een 3000 jaar oud miniatuurbeeldje was.

Hij stelt in een persbericht: ‘Deze figuren werden gebruikt voor aanbidding en worden doorgaans in verband gebracht met de Egyptische godin Hathor.’

‘Eerst lachte mijn man me uit, maar nu weet de hele familie dat me iets geweldigs is overkomen,’ aldus Lydia Marners.

Hoewel Hathor afkomstig is uit de Egyptische mythologie, komt het wel vaker voor dat er in Israël beelden van haar worden gevonden. Ze werd ook aanbeden door de Kanaänieten, die het gebied bevolkten en een aantal Egyptische goden tot hun eigen maakten.

Het stenen beeldje stond waarschijnlijk op een klein altaar in een privéwoning. Hathor is een van de oudste Egyptische goden en was onder meer de godin van de liefde. Het beeld van de godin wordt nu waarschijnlijk tentoongesteld in een plaatselijk museum.

Hathor Israel

Veel details in het gezicht zijn vervaagd. Toch stelden de archeologen vast dat de figuur op dezelfde manier was gemaakt als andere afbeeldingen van de godin Hathor.

© Idan Horen/ IAA