Library of Congress

Anglicaanse kerk biedt excuses aan voor jodenvervolging

Met 800 jaar vertraging neemt een Anglicaanse bisschop nu afstand van de bloedige aanvallen op Engelse joden.

In 1222 voerden de Engelse kerkleiders strenge regels in voor joden. Op de synode in het klooster van Osney werd onder meer besloten dat Engelse joden een merkteken op hun kleding moesten dragen en dat ze niet langer met christenen mochten omgaan.

Omdat die vergadering in Osney nu 800 jaar geleden is, heeft de kerk haar excuses aangeboden voor haar rol in de jodenvervolgingen na de synode:

‘Laat ons bidden dat ze (de verontschuldiging, red.) christenen inspireert weg te blijven van hedendaags antisemitisme’, schreef de Anglicaanse aartsbisschop Welby op Twitter.

De synode van 1222 leidde tot bloedige opstanden, en na decennia van vervolging en massa-executies werden alle 3000 joden uit Engeland verbannen.

Het verbannen van Engelse joden duurde van 1290 tot de jaren 1650, toen Oliver Cromwell de grenzen weer openzette.

© British Library

Excuses leiden tot gemengde reacties

Sommige joden zijn blij met de verontschuldiging, maar niet iedereen is positief.

Tony Kushner, hoogleraar joodse/niet-joodse relaties aan de universiteit van Southampton, merkt op dat de Anglicaanse kerk het nog steeds als haar taak ziet om joden te bekeren tot het christendom:

‘Aanvaarden dat bloedlaster, bloedbaden en deportaties verkeerd waren, is eenvoudig. Maar accepteren dat joden recht hebben op hun religie is moeilijker (voor de kerk, red.)’, vertelt hij in de Britse media.