Library and Archives Canada

Gigantisch echtpaar was wereldsensatie

Op haar 18e was Anna Haining Swan wel 2,43 meter lang. Maar ze werd pas echt beroemd toen ze trouwde met Martin Bates, kapitein van de Zuidelijke Staten van de VS, die ook meer dan 2 meter lang was.

Anna Haining Swan, de op een na langste vrouw uit de wereldgeschiedenis, werd in 1846 geboren in Nova Scotia, Canada, en was op haar 18e wel 2,43 meter lang.

Circuspionier P.T. Barnum was onder de indruk van de enorme vrouw en voerde Anna op als een van zijn hoofdattracties. Ze trad onder meer op met de dwerg Tom Thumb.

Anna’s ster rees pas echt toen ze Martin Bates had ontmoet, een voormalige kapitein van de Zuidelijke Staten van de VS, die 2,34 meter lang was.

Ze maakten al snel naam als ‘het langste paar ter wereld’, en op hun bruiloft in 1871 waren meer dan 10.000 mensen aanwezig.

Ze kregen geschenken van mensen wereldwijd, onder wie de Britse koningin Vic­to­ria, die ze twee zakhorloges ter grootte van een schotel cadeau deed.

Het echtpaar trouwde in de kerk Saint Martin-in-the-Fields in Londen op 17 juni 1871.

© Wellcome Library, London

Enorme baby woog 10 kilo

Het echtpaar trad op in grootse shows en werd uitgenodigd voor de deftigste feesten in zowel de VS als Europa. Van hun inkomsten betaalden de echtelieden een speciaal gebouwd reuzenhuis in Ohio, waar alle meubelen bijna twee keer zo groot als normaal waren.

Anna baarde twee kinderen, maar die stierven beiden na enkele uren. Met een gewicht van 10 kilo heeft een van de twee baby’s nog altijd het record van de grootste zuigeling ter wereld.

Anna trok zich begin jaren 1880 terug en stierf in 1888 op 41-jarige leeftijd.