Wet werd aangescherpt
Abortus werd echter niet zonder controverse gelegaliseerd. Er waren veel tegenstanders, en al in 1924 hadden abortustegenstanders zo veel terrein gewonnen dat de Sovjet-Unie restricties invoerde waardoor vrouwen alleen abortus konden krijgen als de zwangerschap de vrouw of het ongeboren kind in levensgevaar bracht.
Ondanks die regels kwamen er nog steeds veel vrouwen naar het ziekenhuis, en de overheid zag zich genoodzaakt speciale abortusklinieken in te stellen om de ziekenhuizen te ontlasten.
Abortus bedreigde bevolkingsaantal
Het enorme aantal abortussen baarde artsen zorgen, en al snel kwamen er meer restricties, waardoor vrouwen na drie maanden geen abortus meer konden krijgen. Bovendien werden ziekenhuizen opgedragen om prioriteit te geven aan arme, ongetrouwde vrouwen.
Critici wezen erop dat het bevolkingsaantal in de Sovjet-Unie sterk zou dalen als de abortusgolf voortzette, en die daling zou de industrie en het leger verzwakken.
Om aan de kritiek tegemoet te komen, verklaarde het Centraal Uitvoerend Comité in juni 1936 dat abortus in de Sovjet-Unie weer illegaal was.