Shutterstock
Kaliningrad

Wat is Kaliningrad?

Na de Tweede Wereldoorlog namen de Russen een deel van Duitsland in en noemden het Kaliningrad. Nu worden de inwoners van de exclave geraakt door Europese visumregels en sancties tegen Rusland.

De Kaliningrad-regio is een Russische exclave bij de Oostzee die is losgemaakt van de rest van Rusland. Het gebied wordt omsloten door Polen en Litouwen.

De hoofdstad van de regio heet nu Kaliningrad, maar tot 1945 heette de stad Koningsbergen en was het de hoofdstad van de Duitse regio Oost-Pruisen. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de regio bezet door het Rode Leger, en tijdens de oorlogsonderhandelingen won de Sovjet-Unie.

Bijna alle 300.000 Duitse inwoners werden verdreven of moesten vluchten, en er kwamen Russen voor in de plaats.

Kaliningrad

De Kaliningrad-regio is van groot militair-strategisch belang en huisvest onder meer de Russische Oostzeevloot.

© Shutterstock

Sancties raken de inwoners van Kaliningrad

De Kaliningrad-regio staat bekend als het gebied in Rusland met de grootste economische groei en produceert veel elektronica en auto’s. Veel rijke Russen zijn dan ook naar de stad Kaliningrad getrokken.

Na de EU-toetreding van Polen en Litouwen kunnen de inwoners van de exclave echter moeilijker naar Rusland reizen, want ze hebben een visum nodig om de landen door te komen.

Het leven van de inwoners is nog lastiger geworden na de Russische inval in Oekraïne. Door Europese sancties worden namelijk alle treinen naar Kaliningrad gecontroleerd op waren die op de sanctielijst staan en die dus niet de exclave in mogen – zoals kolen, metalen, bouwmaterialen en geavanceerde technologie.