grenadiermilitary.com
Oekraïense nazi’s

Waarom noemt Poetin Oekraïners nazi’s?

Oekraïne wordt geregeerd door ‘neonazi’s’, zegt Vladimir Poetin. De link tussen Oekraïne en nazi’s lijkt merkwaardig, maar de Russische president heeft een geheime agenda, waarschuwen experts.

Oekraïne is ’openlijk neonazi’ en ‘pro nazi’ en wordt geregeerd door ‘kleine nazi’s’.

Die woorden werden uitgesproken door de Russische president Vladimir Poetin, die na en tijdens de Russische invasie van Oekraïne de Oekraïners heeft vergeleken met nazi’s en verklaarde dat hij Oekraïne aan het ‘denazificeren’ is.

Poetins uitspraak kan onlogisch lijken, want de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, heeft een joodse achtergrond en nam in 2021 een wet aan om antisemitisme te bestrijden.

Oekraïense nazi’s

Sommige Oekraïners werkten samen met de nazi’s tijdens de oorlog, maar er vochten wel 5 miljoen Oekraïners tégen de Duitsers.

© grenadiermilitary.com

Poetin maakt misbruik van Russisch trauma

Volgens experts gebruikt Poetin bewust het woord ‘nazi’ om met het sluimerende trauma van de Russen wat betreft de Tweede Wereldoorlog de inval van Oekraïne te rechtvaardigen.

Lees ook: Oekraïens en Russisch – wat is het verschil?

Doordat Poetin de Oekraïners als nazi’s neerzet, wordt de invasie gepresenteerd als een voortzetting van het gevecht tegen het kwaad. Zo hoopt Poetin waarschijnlijk de Russische trots over de zege in de Tweede Wereldoorlog om te zetten in steun voor zijn invasie van Oekraïne.

‘Deze retoriek is feitelijk onjuist, moreel weerzinwekkend en aanstootgevend tegenover de herinnering aan de miljoenen slachtoffers en de mensen die dapper vochten tegen het nazisme,’ schreven 150 vooraanstaande onderzoekers in volkerenmoord en nazisme in een open brief over Poetins woorden.

Ze benadrukken dat Oekraïne, net als andere landen, wel extreem nationalistische en rechtse groepen heeft, maar ‘dat dat de Russische agressie en vergaande en foute karakterisering van Oekraïne niet rechtvaardigt’.